Прясна свинска мас за профилактика срещу COVID-19

Вижте и за какво помага според народната медицина

Прясната свинска мас ще помогне за укрепване на имунната система и справяне с различни заболявания, което е особено важно на фона на пандемията от коронавируса. Украинският диетолог и генетик Людмила Гончарова говори за това в канала на Vesti Ua.

Тя припомни, че през студения сезон тялото особено се нуждае от животински мазнини, които ще помогнат за справяне с вирусите, а витамините А и Е ще спомогнат за укрепването на имунната система. Тя даде за пример любима нейна „мазна храна“.

"Вземете маруля, всякакви зеленчуци и нарежете бекон на тънки филийки, добавяйки го към салатата. Поръсете със зехтин, конопено или ленено масло, посолете с хималайска сол и можете да я консумирате", каза Гончарова.

Според нея са достатъчни само 50 грама свинска мас на ден. Също така, не загрявайте продукта до температура над 40 градуса по Целзий, тъй като това ще го лиши от полезните му свойства.

Диетологът добави, че мазнините под всякаква форма няма да излекуват COVID-19, но могат да се използват като профилактика. 

Свинската мас, предимно несолена или промита в 9 води, намира голямо приложениеи в нашата народна медицина.

Ето по-характерните изпитани рецепти:

БОЛКИ В КРАКАТА

Смесват се 400 г мас и 40 г синапено брашно (хардал). На болното място се поставят кърпи, потопени във вряла вода и добре отцедени. След хубаво затопляне се прави разтривка и болните места се налагат със сместа. Превързват се и се увиват с вълнен шал.

СХВАЩАНЕ НА КРАК

100 г свинска мас и 1 супена лъжица добре счукана и пресята морска сол се разбъркват и със сместа се намазва целият крак, като същевременно се масажира.

ДИСКОПАТИЯ

Начуква се до омекване лист от прясна зелка, намазва се с 1 супена лъжица несолена свинска мас, поръсва се със захар и се налага върху болезненото място. Превързва се с вълнен шал.

АБСЦЕС

250 г свинска мас, 100 г восък, 200 г боров вазелин, 250 г краве масло, 80 г чамсакъз и 20 г тамян се стопяват, без да им се позволи да заврат, в емайлиран съд. Сместа, още топла, се налага върху абцеса и се превързва. Превръзката се прави сутрин и вечер.

ИЗГАРЯНЕ

Стопява се свинска мас и още топла се намазва върху изгореното място. След изстиване се намазва отново.
Равни количества кисело мляко и несолена прясна свинска мас се разбъркват и с получената смес се маже изгореното. Не се превързва.
Прясна свинска мас се смесва с 1 жълтък и изгореното място се маже с получената смес.
Свинска мас се промива най-малко в 9 води и с нея се маже изгореното. Не се превързва.

ТУБЕРКУЛОЗА

Като сигурен лек се препоръчва изяждането всяка сутрин на гладно по 1 супена лъжица свинска мас. Лечението трае 3 месеца.
100 г свинска мас се смесва с 4 счукани таблетки хинин и 10 счукани аспирина. След разбъркване се добави 1 супена лъжица спирт. Отново се разбърква на гъст крем. С него вечер след разтривка се маже цялото тяло, като сместа се втрива чрез масажиране.

ПРОСТУДА

СИЛНА ПРОСТУДА

Цялото тяло на болния се обтрива с добре разбита смес от 2 равни супени лъжици свинска мас, 1 кафена чашка мастика, 1 чаена лъжичка сода бикарбонат и 1 чаена лъжичка счукана и пресята морска сол.

ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА

И тук маста може да помогне. Нужни са освен нея и 3 глави счукан чесън. Стъпалата на краката се намазват обилно с мас и отгоре се поставя марля, пълна със счукания чесън. Прави се превръзка, за да не се размести и се обуват чорапи. След 7-8 минути превръзката се сваля.

Ако температурата не е спаднала достатъчно, лечението се повтаря, като отново стъпалата се мажат с мас. Маста предпазва кожата от изгаряне.

СУХА КАШЛИЦА

Смесват се 1 супена лъжица промита свинска мас, 1 супена лъжица синапено брашно, 1 супена лъжица мед, 1 смлян лимон, 1 супена лъжица ръжено кафе, 1 супена лъжица ситно нарязани листа от индрише и 1 глава настърган лук. 3 пъти дневно 20 минути преди хранене се изяжда по 1 супена лъжица от сместа.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА

1 и 1/2 чаена лъжичка свинска мас се затопля с 1 кафена чашка прясно мляко. Пие се 1 път дневно. Лечението продължава 5-6 дена.

БРОНХИТ

3 супени лъжици прясна несолена свинска мас се промива в 9 води, добавят се 1 супена лъжица мед и 2 зърна медицинска дъвка, счукана на прах. Всичко се разбърква добре. Дозата е за 1 ден. Разпределя се за 3 приема.

1 супена лъжица мас се вари, като се бърка непрекъснато. Прибавят се 3 супени лъжици чист пчелен мед. Разпределя се за 3 дена, по 1 прием на ден. При продължителна употреба бронхитът изчезва напълно.

Равни количества свинска мас и мед се разбъркват, добавя се 1 супена лъжица морска сол. Добре разбърканата смес се разстила върху ленена или памучна кърпа и се налага върху гърдите на болния. Покрива се с хартия и се облича вълнена дреха. Така се преспива.

Равни количества свинска мас, мед, смлени орехови ядки и коняк се разбиват добре с миксер. 3 пъти дневно преди хранене се приема по 1 супена лъжица.

ПНЕВМОНИЯ

1 кг коприва се изпържва със свинска мас и се разстила върху хартия. Налага се върху гърдите на болния. Държи се 2 часа и се сваля. Гърдите се почистват и се покриват със затоплен памук за не по-малко от 6-7 часа.

ПОДСИЧАНЕ

Смесват се равни количества свинска мас и нишесте. Със сместа се мажат подсечените места.

ГЪБИЧКИ

Настъргва се кора от бъз заедно със зеленото под кората. Смесва се със свинска мас. Засегнаните места се мажат до оздравяване.

КОСОПАД

В 500 г свинска мас се изпържват около 250 г счукани и ситно нарязани стъбла от коноп. След изстиването на сместа с нея се маже главата, като енергично се втрива в корените на косата.

ЗА ЗАСИЛВАНЕ НА КОСАТА

Преди всяко измиване косата се намазва с бучка мас колкото орех, като маста се втрива в корените на косата. Слага се хартия и найлон и главата се завързва с кърпа. След 30-40 минути може да се измие, но е по-добре да постои повече. Косата се подхранва, заздравява и добива блясък.

СЪРБЕЖ ПО КОЖАТА

Смесват се равни количества свинска мас и сода бикарбонат и се мажат раздразнените места.