СЗО призова Русия да не избързва толкова с ваксина за COVID-19

Коментарът идва малко след като Москва обяви, че ще започне масово производство на свои ваксини

Световната здравна организация призова Русия да следва издадените от здравните власти препоръки за производството на ефективни и безопасни ваксини. Тези коментари идват малко след като Москва обяви, че ще започне масово производство на свои ваксини за COVID-19 от септември и до 2021 г. на пазара ще има "няколко милиона дози" от ваксината всеки месец, предава AFP.

Според руските здравни власти една от ваксините, разработена от Националния изследователски център за епидемиология и микробиология, вече е в напреднал етап на клинични тестове и скоро ще получи държавен лиценз за производство.

По този въпрос СЗО заяви, че всички кандидати за ваксини за COVID-19 трябва да преминат през съответните процедури, изложени в препоръките на организацията, преди да бъдат пуснати в продажба.

Има установени практики и публикувани инструкции. Всяка ваксина (...) за тази цел трябва да е преминала през всички тестове и изпитания, преди да получи лиценз за продажба", напомни говорителят на СЗО Кристиан Линдмайер пред репортери в Женева.

,,Понякога изследователите твърдят, че са открили нещо, което е чудесна новина. Но между това да осъществиш пробив в разработката на ваксина, която работи, и да преминеш през всички фази (от разработката) има голяма разлика'', подчерта Линдмайер.