Администрацията на Джо Байдън подготвя свирепи санкции срещу Русия заради кибератаките и Навални

Новата администрация на американския президент Джо Байдън подготвя санкции и редица други сериозни мерки срещу Русия във връзка с мащабната кибератака в компютърните мрежи на американските власти и компании, , която й се приписва, както и ситуацията около Алексей Навални. Това съобщи във вторник The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Според изданието целта на тези мерки ще бъде „да дадат по-ясен сигнал“ на фона на това, че руските власти „в продължение на много години са използвали средства в киберпространството, за да извършат редица действия, враждебни на интересите на САЩ и техните съюзници“. Сред тях, според вестника, са „намеса в изборите“, „действия срещу разработването на ваксина срещу коронавирус“ и „създаване на благоприятна атмосфера за хакери“, които по-специално използват „вируси рансъмуер, които нарушават работата на държавните медицински учреждения в Съединените щати“, цитира "Фокус".

Администрацията на Вашингтон обяви мащабната кибератака за „безразборна“ и потенциално „разрушителна“, което позволява на американските власти да наложат санкции срещу виновните за нападението. САЩ също разработват защитни мерки, за да затруднят хакерите да проникнат в правителствени и частни компютърни мрежи. Американските власти скоро ще издадат изявление за хакерските атаки, приписвани на Москва.

Освен това, според The Washington Post, Съединените щати ще предприемат мерки, „насочени към привличане на Москва към отговорност“ пред правосъдието заради инцидента с Навални. САЩ възнамеряват, в координация със своите европейски съюзници, да наложат санкции срещу Русия във връзка със ситуацията около Навални.

Програмното осигуряване Orion на SolarWinds беше хакнато през март 2020 г. Хакерите успяха да прикачат вирус в актуализацията на Orion, която след това беше изтеглена и използвана от хиляди клиенти на SolarWinds, включително правителствени агенции на САЩ и над 400 от най-големите американски компании.