Тънкости при печене на баница

Помните вкусната и сочна баница на баба, нали? Баницата присъства на трапезата на българина по всяко време на годината и е подходяща за закуска, обяд и вечеря.

Всички знаем, че рецептата за традиционна българска баница обикновено се приготвя с бяло саламурено сирене. Истината е, че няма нищо по-хубаво от домашно замесената баница.

Това вкусно тестено изделие може да бъде солено или сладко, като се приготвя с разнообразни плънки. Най-често използваните продукти за плънката са сирене, спанак, праз, тиква, ябълки и локум.

Ако и вие искате да се научите да правите баница, слагайте престилките и запретвайте ръкави. В тази статия ще ви запознаем с всички тънкости при печене на млечна баница. Да започваме!

Необходими продукти:

За тестото: 1 кг брашно; 3 яйца; 250 мл лимонада; 1 с.л. сол; 10 г мая

За плънката: 500 г сирене

За намазване: 250 г прясно масло

За заливката: 200 мл прясно мляко; 3 яйца; 30 г захар

Начин на приготвяне:

В българската национала кухня за бухване на тестото се използват различни методи. В тази рецепта ще приготвим тестото с хлебна мая.

Първо се размива маята с малко вода. Прибавят се мазнината, солта, яйцата, брашното и лимонадата. Изключително важно е брашното да се пресява, за да се обогати с въздух, което подпомага развитието на дрождите в маята.

След това се замесва тесто от горепосочените продукти. Разделя се на 5 части и се оставя да втаса при температура 32-35 °C. Покрива се с влажна кърпа, за да не хване коричка.

Разточват се 5 кори с диаметър около 25 см, намазват се с мазнина и се поръсват с натрошеното сирене. Точенето на корите не е лесна работа - изисква се майсторска ръка и търпение, защото те трябва да станат наистина тънки.

Корите се навиват на рула, усукват се като въже и се разтягат (да станат двойно по-дълги), след което се нареждат в тава, предварително намазана с мазнина. Хубаво е да не се допират, за да могат да бухнат по-добре.

Не забравяйте, че тестените изделия от тесто с мая се пекат при температура 180-200°C. Печем баницата в умерено загрята фурна. След около 15 минути баницата се полива със заливката за баница.

Връщаме баницата във фурната и печем на същата температура за около още 20-25 минути.

Накрая се нарязва и се поднася, докато все още е гореща.

Източник: https://gotvach.bg/