Търговската сделка между САЩ и Великобритания под риск, ако Лондон не промени позицията си за Иран

Борис Джонсън и Доналд Тръмп

Борис Джонсън и Доналд Тръмп

Борис Джонсън излага на риск сключването на споразумение за свободна търговия със САЩ, ако не изтегли страната от ядрената сделка с Иран, предупреди републиканец, цитиран от "Гардиън".

Предупреждението на Ричард Голдбърг, който до миналата седмица беше член на Съвета за национална сигурност към Белия дом, подчертава дилемата, пред която британските политици ще се изправят след Брекзит. "Въпросът пред премиера Борис Джонсън е: Ще се насочите ли към Брекзит, докато вашите поддръжници на Брекзит наистина не харесват ядреното споразумение, искат от вас да напуснете ядрената сделка...какво ще направите след 31 януари, след като дойдете във Вашингтон за преговори за споразумение за свободна търговия със САЩ", попита той пред Би Би Си.

Голдбърг, който отговаряше по въпроса Иран да не се сдобие с оръжие за масово поразяване в съвета, добави, че е в интерес на Джонсън и на британския народ да се присъединят към президента Тръмп, към САЩ, да отклонят външната си политика от Брюксел и да се присъединят към кампанията за оказване на максимален натиск върху Иран, което ще направи САЩ и Великобритания безопасни.

Във вторник Великобритания, Франция и Германия официално обвиниха Иран в нарушаване на условията по споразумението, което потенциално може да доведе до връщане на санкциите на ООН.  Вчера премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова ядреното споразумение да бъде заменено с предложение на Тръмп, за да се гарантира, че Ислямската република няма да се сдобие с атомно оръжие.

Тръмп написа в "Туитър", че е съгласен с Джонсън за "Тръмп сделка".

Министерството на външните работи на Великобритания уточни след спорното изказване на Джонсън, че премиерът подкрепя замяна на съществуващата сделка, ако Вашингтон и Иран успеят да договорят по-добро споразумение.

Вашингтон иска Великобритания да изостави ядрената сделка и да върне икономическите санкции.