Търговците на ток: Липсва предлагане на базова електроенергия, напрежението може да ескалира

Търговците на ток са притеснени от недостатъчното предлагане на електроенергия на борсата за дългосрочни периоди. От Асоциацията свободен енергиен пазар (АСЕП) са изпратили отворено писмо до енергийния министър Теменужка Петкова и ръководствата на държавните енергийни дружества, в което посочват, че липсва предлагане на базова електроенергия с дългосрочна доставка и те няма как да се сдобият с необходимите количества.

Според търговците е недопустимо през последното тримесечие на годината да няма предлагане от страна на държавните производители под шапката на Българският енергиен холдинг. Недостигът затруднявал сключването на договори с потребителите и възможността им да предложат максимално изгодни финансови условия на българската индустрия. 

От АСЕП посочват, че големият ръст в цените на тока на едро, заедно с изкуствено създавания дефицит в предлагането на дългосрочни продукти може да доведат до недоволство от страна на търговските участници, което да ескалира съвсем скоро, ако не се предприемат адекватни мерки от страна на производителите на електроенергия и БЕХ. 

Търговците се съмняват, че има съгласувана практика, насочена към създаване на дефицити и постигане на по-висока цена чрез предлагане на продукти на борсата. Това, според тях, е в ущърб на пазара и дава достатъчно основание от страна на органите за защита на конкуренцията, чрез които да се осигури пазарно поведение на производителите, които имат определяща роля при предлагането на електрическа енергия.