Търсенето на петрол забавя темпото заради рисковете от напрежението по оста САЩ - Китай

По-високите цени на черното злато са довели до отслабване на апетита на потребителите

Търсенето на петрол в световен мащаб ще нараства с по-бавно темпо от очакваното през тази и следващата година на фона на икономическите рискове, произтичащи от търговското напрежение по оста САЩ - Китай и от по-високите цени на петрола, съобщи в петък Международната агенция по енергетика (МАЕ).

В последния си редовен месечен доклад, базираната в Париж организация намали прогнозите си за нарастване на търсенето на петрол за 2018-а и за 2019-а година с 110 хиляди барела на ден до нива съответно от 1,3 млн. барела и от 1,4 млн. барела на ден.

Международната агенция по енергетика, координираща енергийната политика на индустриално развитите държави, посочи, че по-високите цени на черното злато са довели до отслабване на апетита на потребителите за петрол, особено в развиващите се пазари, докато търговският конфликт между Китай и САЩ заплашва глобалния икономически растеж, което също би имало отрицателен ефект върху търсенето на петрол.

Докладът на МАЕ следва аналогичната занижена оценка и от страна на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), направена ден по-рано, предаде БНР.

Въпреки това петролните фючърси опитват отскок по време на търговията в петък с оглед на сигналите за известна стабилизация на световните капиталови пазари след кошмарните за глобалните инвеститори предходни две сесии на търговия.

Фючърсите на петрола сорт брент с доставка през декември поскъпват в края на седмицата с 0,6% към 80,70 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,9% към 71,60 долара за барел, но след като паниката на световните борси от сряда и четвъртък предизвика срив на петролните цени с близо 6% към двуседмични дъна.

Въпреки днешното поскъпване, фючърсите на петрола сорт брент и на американския лек суров петрол се търгуват далеч под техните 4-годишни върхове от началото на октомври на нива съответно от 86,74 и от 76,90 долара за барел и са на път да отчетат първа седмична загуба от пет седмици насам