Татяна Буруджиева: БСП сега се управлява от хора, които споделят идеи на националсоциализма

Очаква ни интересна кампания, през която социологическите резултати ще бъдат много мобилни

Татяна Буруджиева

Татяна Буруджиева

Направих си труда да видя прогнозите за миналите евроизбори. Тогава те също сочеха паритет между ГЕРБ и БСП, но  разликата беше с 10%. От къде идва проблемът - това е моментна снимка на обществените нагласи, но ние това го забравяме. Тоест, важно е да следим какви ще са кампаниите. Има определени нагласи и тенденции към властта в България. Така коментира последните социологически проучвания, които дават преднина на БСП, социологът Татяна Буруджиева.

По думите й след скандала "Апартамент гейт" ГЕРБ ще се опитат да превърнат негатива в  позитив. От другата страна е БСП, която изпреварва минимално ГЕРБ, като социолозите фиксират вниманието върху факта, че пленумът е направил добре, като не мина листата на Корнелия Нинова. Сега обаче социалистите тръгват в кампанията с идеята, че ще правят някакъв консервативен социализъм, какъвто няма, а в теорията и практиката се нарича националсоциализъм, подчерта Буруджиева. 

По думите й интересното в евролистата на БСП е, че сега симпатизантите й имат възможност да избират за кого да гласуват. Въпреки това ръководството на БСП е вкарало същите тези антиевропейски говорещи хора. 

Тук се подменят някакви дебати. За какво автентично ляво се говори - то  ужасно много прилича на кампанията в Испания. В момента БСП се управлява от хора, които споделят идеите на националсоциализма. Да говориш за силна държава - това не е цел, а средство, за да постигнеш другите цели. Само при Хитлер силната държава е цел, аргументира се тя.

Всичко това прави кампанията за евроизборите много интересна, а социологическите резултати - много мобилни, каза в заключение Татяна Буруджиева.