Татяна Дончева няма да се извини на Митева за "болонка", сравни я с храст, който зайците препикават

Татяна Дончева

Татяна Дончева

Татяна Дончева продължи атаките си срещу председателя на парламента Ива Митева. Депутатката от ИБГНИ не само, че нямало да се извини за сравнението с "болонка" на Митова, а дори намери още по-цветущо сравнение, като я сравни с храст, който зайците препикават. 

"Вчера следобед трябваше да се гласуват законопроекти за изменение и допълнение за НСО на Николай Хаджигенов и на Ива Митева. Ние гласувахме, че няма да приемаме закони с 61 гласове. По този начин има опасност да приемем закон с 31гласа от 61 души кворум. Председателят на парламента до 13:00 часа твърдеше, че трябва да гласуват 121 народни представители. След сгълчавка от страна на Тошко Йорданов, Ива Митева напусна залата. В крайна сметка двата законопроекта бяха гласувани от 101 души, а не от 121 депутати. Направихме проверка. След като от ИТН казаха "а" и се върнаха на правилника в стил "Цвета Караянчева" и "Цецка Цачева". Днес Ива Митева прие да се гласува трети път предложенията. Това е абсурдно - все едно да върнете мач с 30-40 минути и съдията да каже да се бие фал, защото е забравял да го свири. Хората, които преди нас заемаха столовете ни, ни дадоха пример. Трябваше да имаме консолидация на парламентарното ръководство, а не да си говорим за "нашия" и "вашия" проект. За мен беше рубикон, когато предизвикахме изкуствено политическа криза. Това, което се случи вчера, беше повторено от Тошко Йорданов. Не си представям как Екатерина Михайлова казва на Йордан Соколов какво да прави. Не съм се извинила на Ива Митева за "болонка", защото продължава да се държи по този начин и вчера, и днес", заяви Дончева пред БТВ. 

Тя коментира и заплахата срещу председателя на парламента. "Да сте чували да се оплаквам от заплахи? Високите етажи на властта са като високите дървета - ветровити. Иначе трябва да приемете, че сте храст, който зайците препикават", каза още Дончева. Тя допълни, че през годините хората са се дразнили от охраната на Бойко Борисов и на Ахмед Доган. Дончева обаче коментира, че главният прокурор трябва да има охрана. "Много е важно кога Румен Радев ще насрочи избори. Надявам се през следващите 2 седмици да добутаме реформа в правосъдната система. БСП днес показа, че е против закриването на специализираните съдилища", каза още Дончева.