Тела на 59 тийнейджъри открити в скрити гробове в Мексико

Гуанахуато е разтърсен от засилване на насилието, свързано с войната с трева

Телата на най-малко 59 души са намерени в скрити гробове в централния мексикански щат Гуанахуато, съобщиха правителствените власти.

Гуанахуато е една от най-насилствените държави в Мексико, с богатството и обширната си енергийна инфраструктура, привличащи вниманието на престъпни банди.

"По-голямата част от телата, по които все още има някаква тъкан или друг признак за разпознаване, изглежда са млади хора, много млади, вероятно дори тийнейджъри", каза Карла Кинтана, ръководител на Националната комисия за издирване в Мексико (CNB).

В очакване на експертно потвърждение, досега е ясно, че между 10 и 15 жени са сред жертвите, добави Кинтана.

Гробовете са открити в квартал „Барио де Сан Хуан“ в град Салватиера, в южната част на щата, според Кинтана.

Властите са били уведомени за възможното местоположение на гробовете преди две седмици, а държавните и федералните институции за сигурност работят заедно през последните осем дни. Екип от над 80 души е изследвал района в 18-часови смени на ден и са извършени 52 разкопки, които в крайна сметка са довели до откриването на телата, според държавния комисар по издирването Хектор Диас.

Гуанахуато е разтърсен от засилване на насилието, свързано с войната с трева между мощните съперничещи картели Халиско Ново поколение и Санта Роза де Лима. През юли тежко въоръжени мъже нахлуха в център за рехабилитация на наркозависими в град Ирапуато и убиха 27 души. В сряда телата на шестима мъже и две жени бяха намерени в Сиудад Хуарес, на границата със САЩ, съобщи местната полиция.

"Ръцете и краката им бяха вързани, те имат рани върху главата и гръдния кош и следи от насилие по различни части на тялото", се уточнява в полицейски доклад.
Три от жертвите са отвлечени миналия понеделник в квартал „Алдама“, допълват силите. Властите подозират, че жертвите са екзекутирани на друго място, тъй като в близост до телата не са намерени патрони.

Мексико е засегната от вълна на насилие, откакто правителството разгърна армията за борба с наркокартелите през 2006 г. Оттогава са убити около 293 000 души, според официални данни, които не уточняват колко от случаите са свързани с организираната престъпност.