Теменужка Петкова: "Росатом" потвърди заявката за участие в строежа на АЕЦ "Белене"

Не е изключено централата да се строи от повече инвеститори

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

„Росатом“ потвърди желанието си да строи АЕЦ „Белене“. Не смятам, че ще има реакция от страна на Европейската комисия. Има равен достъп до всички, които искат да участва в проекта. Готови сме да предоставим всяка информация, от която има нужда ЕК“. Това заяви пред БНТ енергийният министър Теменужка Петкова. 
„Когато на 19-и август приключи срокът, ще кажем на кои фирми ще изпратим параметри. Възможни са всякакви варианти, дори повече от един инвеститор да строи АЕЦ „Белене“. Важно е до 19-и август да видим кой ще се включи в конкурса. Имаме  2 реактора, за които сме дали 3 мрд. лв. Този проект ще е важен за енергийната ни сигурност“, коментира Петкова. 
„За страната ни е важно да имаме поне три източници на газ, а горивото да бъде на приемлива цена. Искаме да сме много прецизни в това отношение. Определените количества, които ще търгува борсата, ще пристигат от Русия и САЩ. Отделно една от американските компании предложи на „Булгартрансгаз“ да доставя 500 млн. кубика газ за следващите 5 години. Тази стъпка е дълго чакана. Пазарът на газ трябва да бъде либерализиран. Борсата ще заработи плавно и трябва да сме предпазливи, защото не са изключени сътресения в началото“, каза още министър Теменужка Петкова.