Теменужка Петкова: "Балкански поток" е изцяло собственост на българската държава

Нито една чужда компания или държава няма да може да се възползва от него, заяви енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Газопроводът "Балкански поток" е изцяло собственост на българската държава. Той се строи с български средства и на българска територия. Единственото, което се иска, е да спазваме европейските правила, заяви в предаването "Още от деня" по БНТ енергийният министър Теменужка Петкова.

Ние сме спазили всички норми на европейското законодателство и обществените поръчки. Нашият проект се различава от "Северен поток 2". "Балкански поток" спазва всички правила, изисквания и закони. Той се финансира само от България и ще се управлява само от българската държава. Цената на проекта е един милиард и сто милиона евро, поясни министърът.

По повод протесненията на американския държавен департамент, че Русия все по-силно се намесва в европейския енергиен пазар и евентуалното налагане на санкции от страна на САЩ, енергийният министър посочи: "Разговаряме с нашите американски колеги и излагаме нашите аргументи. Коментираме всички енергийни проекти с тях, както и диверсификацията на енергийните ни източници. Помните как "Южен поток" беше спрян от ЕК заради нарушения на правилата. Повярвайте ми, че ако при "Балкански поток" имаше нарушения, ЕК вече щеше да е реагирала. Работим усилено за реализирането на диверсификацията на енергийните ни източници. Газопроводът е изцяло български и ще се ръководи само от българската държава. Нито една друга компания или държава няма да може да се възползва от "Балкански поток". Българските граждани не трябва да се поддават на манипулации и неверни твърдения. Ние сме спазили изцяло всички законови рамки", повтори тя.

"Не мога да кажа колко български фирми работят по проекта. Това е работа на главния изпълнител на проекта - саудитската компания "Аркад". Те могат да сключват договори с подизпълнители и да ни информират. Знам, че има италиански и турски компании. Те имат пълното право да преценяват с кои компании да подписват договори за подизпълнителна дейност. Всичко е видимо на сайта на "Аркад". Няма никакво прикритие на тази компания и е изцяло нейна воля, какви компании ще избира за подизпълнители, стига те да отговарят на всички закони и правила. Гаранциите са много сериозни", категорична бе Теменужка Петкова.