Теменужка Петкова: Без "Росатом" проектът "Белене" не може да бъде реализиран

Няма как проектът да бъде спрян от Европа, заяви енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

До 1 година ще стане ясно дали ще има АЕЦ "Белене" и кой я строи, заяви в студиото на бТВ министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Горещо се надявам процедурата да приключи с успех, проектът е нужен на целия регион, а ЕС иска беземисионно производство на енергия.

Фактът, че досега са водени разговори и с най-голямата китайска компания, и с "Дженерал Електрик", и с южнокорейска компания, значи, че има интерес от потенциални стратегически инвеститори, посочи министърът. Интерес има и Франция, но без нашите партньори от руска страна - конструктора и производител "Росатом", проектът няма как да бъде реализиран и това трябва да е ясно на всички, категорична е Петкова.

ЕК не би имала проблем и ако се окаже, че само Русия иска да строи, трябва предварително да ги нотифицираме за промени в този енергиен проект, няма необходимост да стартира наново, обясни Петкова. Няма как проектът да бъде спрян от Европа.

На всички ще бъде пратена специална покана. Парите за Втората атомна не трябва да надвишават 10 млрд. евро, а НЕК ще има дял от над 3 млрд. съобразно направените досега инвестиции (и купените реактори) и блокираща квота. По думите на енергийния министър, тази блокираща квота е изключително важна, това е сред основните условия, които защитават националния интерес. Параметрите изключват предоставяне на държавна гараниця или скючване на предварителни дългосрочни договори за изкупуване на енергията на определени цени, подчерта Петкова. "Но процедурата е достатъчно гъвкава и се надявам в преговорите в следващите 12 месеца да се постигне резултат", допълни тя. "На всички досега заявили интерес ще бъде пратена специална покаа да направаят заявление за интерес. Срокът от 1 година е индикативен и сме посочили това изрично в поканата. Започва да тече от датата на публикуването й в официален вестник на Европейския съюз, разкри министърът.