Теменужка Петкова: Дългосрочният план на правителството е първа крачка към нисковъглеродна икономика

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Строежът на седми блок в Козлодуй е за продължаване на диверсификацията на енергийните източници у нас. Срокът за доклада е 31 януари 2021. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова в "Беновска пита" по Канал 3. 
 
Министърът на енергетиката отбеляза, че премахването на "студения резерв" досегашното му изражение е по препоръка на Европейската комисия. При необходимост от допълнителни количества електроенергия, ЕСО определя количеството студен резерв, което трябва да се предостави. По закон той трябва да произлезе от най-голямата топлоцентрала, която към момента е  ТЕЦ "Марица-изток 2". 
 
"Енергетиката е структуроопределящ отрасъл с огромно значение за България. За нас са важни централите на въглища. В България преходът към безкарбонова енергетика трябва да бъде направен плавно и справедливо."
 
Дългосрочният план на правителството има за цел да възстанови икономиката, но и тя да се развива устойчиво десетилетия напред, подчерта Петкова. Той е първа крачка за нисковъглеродна икономика. Постарахме се да гарантираме растеж и добавена стойност в бъдеще. 

37% от средствата ще са за стълба "Зелена България". 3 милиарада лева ще бъдат отделени за енергийна ефективност. 
 
По отношение на либерализацията на пазара  на ток за стопанските субекти, Петкова отбеляза, че от 1 октомври всички стопански субекти са на свободния пазар. Преместили са се 15%, а останалите са служебно разпределени. От 1 юни 2021 отпада административната санкция по отношение на цената на електроенергията.