Теменужка Петкова: На 1 януари тръгва руски газ от тръбата на "Турски поток" през България към Сърбия

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че шпионският скандал с Русия е приключил. След тази резултатна среща с руския министър на промишлеността Денис Мантуров няма как да говорим за подобни неща, заяви тя. От своя страна руският гост, който бе посрещнат с делегация в резиденция "Евксиноград", добави, че може да каже само, че изучаването на руския език не може да се смята за шпионско дело.

Двамата министри обявиха, че на 1 януари тръгва руски газ от тръбата на "Турски поток" през България към Сърбия. Петкова добави, че родният газопровод ще се нарича "Балкански поток".

Тя постигна малък шлем в преговорите, след като стана ясно, че руснаците ще помогнат за обновяването на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и че без участие на "Росатом" няма как да се строи АЕЦ "Белене", независимо от това кой ще спечели конкурса за изграждането й.

Денис Мантуров обеща да подпомогне маркирането на българските горива. Двамата министри обявиха, че туризмът си остава от стратегическо значение за България. Предвижда се сътрудничество в селското стопанство, а тепърва ще се мисли за проекти за нови транспортни връзки между двете страни.