Теменужка Петкова: Никой няма едностранно да прекратява договорите с американските централи

Ще се придържаме към методологията на ЕК и критериите, заложени в нея, уточни още енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Никой няма да прекратява едностранно договора с американските централи. Това заяви в студиото на Би Ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова. 

Ние ще го направим по конкретна методология на ЕК, свързана с държавни помощи, с т.нар. невъзвращаеми разходи. Трябва да се следват критериите в тази методология, така че инвеститорите по никакъв начин да не бъдат ощетени. За да се стигне до преговори с американските централи ще минем през т.нар. механизъм за капацитет. Но има две основни изисквания от ЕК – да постигнем либерализация на пазара и да има преференция за американските централи на енергийния пазар. Никой няма да тръгне да прекратява договорите с американските централи едностранно, подчерта тя.

По думите на Петкова преговорите вървят към един заключителен етап - до 1 юни т.г. ще трябва да либерализираме пазара за електроенергия, като бъдат защитени както българските интереси, така и тези на американските централи. 

Не разглеждаме хипотеза двете американски централи едновременно да спрат да работят, но принципът ще бъде пазарен, с цел да се гарантира енергийната сигурност на България, без да се нарушават интересите на инвеститори. 

Студен резерв

Ние сме категорични – студеният резерв е премахнат. Той се предоставя на централи, които не работят, но може да бъдат включени отново в системата, когато се налага. Това се случва чрез така наречените допълнителни услуги, а не със студент резерв. Това са само работещи мощности, които могат в определен момент, да намалят своето производство, за да се гарантира баланса в системата. 

Отказа ли се властта от АЕЦ „Белене“?

Ние разполагаме с оборудване, най-съвременно и безопасно, и трябва да го оползотворим по най-добрия начин. Но чакаме информация за правната рамка може ли то да се използва за проект, свързан с АЕЦ „Козлодуй“. Трябва да бъдем предпазливи и затова изследваме всяка една възможност да оползотворим това скъпо оборудване, обясни Теменужка Петкова, като посочи, че причината вече да не се говори за АЕЦ "Белене" е свързана преди всичко с кризата покрай Ковид пандемията.