Теменужка Петкова: Няма да изоставим „Белене“, не знаем колко ще ни струва 7-и блок на „Козлодуй“

Ще бъде даден мандат на БЕХ за преговори с американски ядрени компании, за да проучим техните технологии

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Отказване от „Белене“ няма как да има. Това е решение на българския парламент. Процедурата по изграждането на централата продължава, няма да се спира Белене за сметка на 7-и блок на Козлодуй.

Ние сме направили най-доброто за България по отношение на проекта. Тя отрече двата реактори, за които са платили данъкоплатците, да са купчина желязо и изтъкна, че оборудване за АЕЦ „Белене“ се съхранява по най-добрия начин.

Теменужка Петкова разказа накратко как се е стигнало до решението за 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. По думите й решението за изграждане на нова ядрена мощност е от 2012- за изграждане на нова ядрена мощност. А днес тя ще внесе предложение, което ще бъде обсъдено от МС.

Колко ще ни струва 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“ – това предстои да разберем. Днес ще обсъдим в МС да бъде даден мандат на БЕХ да влезе в контакт с американски ядрени компании и да се направи проучване на възможността за изграждане на 7-и блок на АЕЦ Козлодуй. Но няма как да бъде изградена такава мощност без разрешението на ЕС. Целта е да проучим най-новите технологии, които разработват САЩ. Това е в контекста на смисъла от диверсификацията, посочи Петкова. 

Всяка страна има лимит от базови мощности. Трайната политика на ЕС е енергетиката да бъде беземисионна. Тоест, централите, които работят на въглища, ще бъдат извадени от системата и ще трябва да компенсиране произвежданата от тях електроенергия и това може да стане или чрез атомна енергия или с ВЕИ-та.

Петкова бе категорична, че след като беше предоговорена формулата, на базата на която се определя цената на природния газ между „Булгаргаз“ и „Газпром“, тя е по-ниска за българския потребител.