Теменужка Петкова отговори на Путин: „Турски поток“ не е под заплаха, работата продължава

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Ние изпълняваме своите ангажименти, така както предвижда договорът за изграждането на проекта "Турски поток". Това увери министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която коментира изпълнението на проекта в кулоарите на парламента. Повод за коментара е изявлението на руския президент Владимир Путин, че България е поставена под натиск и умишлено бави изпълнението на газопровода "Турски поток".

"Работим така както предвижда договора. Забавяне няма. Забавяне има по отношение на целия процес по подписване на договора", посочи министър Петкова.
Тя припомни, че договорът за изграждане е подписан на 18 септември тази година и оттогава до сега се работи непрекъснато, но всички дейности по прилагането на директивата за природния газ, по провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнител и обжалванията по тях, отнемали време. "Към момента се работи на трасе от 150 километра, на три отделни лота, доставени са тръбите за всички 150 километра", каза още енергийният министър.

Теменужка Петкова посочи, че с актуализирането на енергийната стратегия на България ясно е било заявено, че този проект е изключително важен и стратегически за нас. По думите й с изградените вече 11 км. на българо-турската граница до компресорна станция "Странджа" на практика се осигурява свързаност на страната ни с газопровода на турска територия. "Изградихме и газоизмервателна станция, в процес на изграждане са и две нови компресорни станции, така че работата по проекта не е спряла и така както предвижда договора първите 308 километра трябва да бъдат готови в края на май 2020 г.", увери министър Петкова.