Теменужка Петкова свидетелства по делото срещу Ангел Семерджиев

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Енергийният министър Теменужка Петкова се яви Специализирания съд като свидетел по делото срещу бившия председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /понастоящем КЕВР/ Ангел Семерджиев, предаде БГНЕС. Бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране e обвинен през юни 2017 г. от Софийската градска прокуратура за длъжностно престъпление.

Семерджиев е привлечен към наказателна отговорност за това, че през 2011 г., в качеството си на длъжностно лице, с цел да причини вреда на „Овергаз Инк.“ АД, не е внесъл за разглеждане от комисията жалба срещу мълчаливия отказ на „Булгартрансгаз“ ЕАД да допусне „Овергаз Инк.“ АД да навлезе на пазара на природен газ директно, без посредничество на територията на България и да доставя природен газ на по-конкурентни цени. Според обвинението от деянието са могли да настъпят немаловажни последици – дестабилизиране на газовия пазар чрез запазване на монопола на „Булгартрансгаз“ ЕАД в краткосрочен план, както и риск от налагане на санкции на Република България от Европейската комисия.

Сред свидетели днес беше и Сашо Дончев, който е изпълнителен директор на „Овергаз Инк.” Процесът започна в края на септември миналата година, когато бе разпоредителното заседание. Самият Ангел Семерджиев твърди, че не е нарушил никакви закони по време на неговата дейност.