Теменужка Петкова: Всички енергийни проекти защитават не руските, а българските интереси

Строим терминал в Александруполис, за да внасяме синьо гориво от Алжир и САЩ, заяви енергийният министър

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира пред бТВ изявление на адвокат Албена Белянова, в което тя твърди, че за рестарта на АЕЦ "Белене" ще бъде необходимо ново одобрение от Европейския съюз, въпреки твърденията на правителството, че това няма да се наложи. Адв. Белянова съобщи още, че е изпратила въпроси за проекта към ЕС, след като е забелязала несъответствия в провеждането на процедурата.

„Тези медийни изяви на определи лица целят да направят определени внушения, които са меко казани неверни. Истината е само една. Всеки може да си говори каквото си иска, но фактите и документите остават“. Така коментира твърденията на  адвокат Белянова енергийният министър Теменужка Петкова в „Тази събота“.

„Съгласно договора за „Евратом“ всяка една държава членка на ЕС, която възнамерява да изгради проект в областта на ядрената енергия или да измени такъв проект е длъжна да нотифицира, тоест да уведоми, Европейската комисия за това, което възнамерява да прави. Такова уведомление, съгласно чл. 42 от договора за „Евратом“, трябва да се направи не по-късно от 3 месеца, преди да започнат първите договори с доставчици или ако държавата членка изгражда сама със собствен ресурс един такъв проект,  трябва да го направи не по-късно от 3 месеца преди да е започнала същинската работа“, заяви Теменужка Петкова.

Според енергийния министър „към настоящия момент, в  ситуацията, в която се намираме ние с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“, не попадаме в нито една от тези хипотези“.

„Ние нямаме задължението да уведомяваме ЕК, защото процедурата е само едно намерение и не се знае как ще приключи – може да приключи успешно, може да приключи неуспешно“, обясни Петкова. Ангажимент да уведоми ЕК има инвеститорът, както е направила НЕК през 2007 г. и е получено одобрение за проекта, който след това е спрян през 2012 г.

След като бяха възобновени действията за търсене на възможности за реализация на проекта с решение на Народното събрание .Тогава бе подготвена процедура така, както бе възложено от парламента и беше публикувана в официален вестник на ЕС, за да е възможно най-публична и  прозрачна а седмица по-късно уведомих ЕК, без да има задължителен характер, каза Петкова.

По нейните думи проектът е върнат в неговия статус преди спирането му, а по отношението на стрес тестовете като във Фукшима, има такава проверка направена през 2011 г., която доказва, че АЕЦ „Белене“ е издържал успешно.

Що се отнася до твърденията за  зависимост от Русия в енергийните ни проекти, за което говори Цветан Цветанов, Петкова заяви, че България строи терминал за втечнен газ в Александруполис, за да можем да внасяме синьо гориво от Алжир и САЩ.

Всички енергийни проекти защитават българския интерес. Тук не става въпрос за „Турски поток“, а за „Балкански поток“ и е имало вероятност той да минава през Гърция и ако това беше станало как щяхме да обясним на хората пропуснатите ползи за България, каза Петкова.

Спазени са всички изисквания и регулации на ЕС, иначе нямаше да се работи по проекта за газопоровода, категоричен енергийният министър.

Петкова коментира и намерението на Цветан Цветанов да основе нова партия, отбелязвайки, че България е демокрация, а това ще направи ГЕРБ по-силен и успехът на политическите сили се мери на избори.