Температура над 25 градуса натоварва организма

Някои групи лекарства при хипертониците трябва да се редуцират или спрат

Хората с високо кръвно налягане трябва да го следят редовно по време на жегите. Някой групи лекарства при хипертониците трябва да се редуцират или спрат, защото жегите свалят кръвното. Това трябва да се случи под наблюдението на личен лекар, заяви д-р Георги Миндов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според експертът трябва да се избягват резките разлики в температурите:

"Особено важно е да се избягва разлика от над 5 градуса между температурата навън и вътре. Не може при 30 градуса навън, то вътре да влизаме на 20 градуса", допълни докторът.

"Температура над 25 градуса натоварва организма", каза още д-р Миндов.

"Пиенето на повече вода е необходимо, тъй като лятото повече се потим и губим течности от тялото", завърши д-р Георги Миндов.

***

Oтново ще припомним какво не бива да правим и какво да правим в жегите.

Да не излизаме навън, особено в часовете между 11 и 18 ч. Направо си е забранено за хора, страдащи от сърдечносъдови и мозъчни заболявания, както и за възрастни хора и малки деца. 
Доста трудно за изпълнение от работещите хора е да не излизат на открито в 17 – 18 ч., а точно това е пиковият момент, в който всички се прибират от работа. Особено ако се прибирате с градския транспорт, където е задушно, мръсно, “ароматно” и прочие. Затова, преди да се приберете, разходете се в парка, пийте вода или хапнете един сладолед някъде на климатик или под дебела сянка.
Когато и да ни се наложи да излезем навън, желателно е да се снабдим със слънчева шапка. 
Да излизаме навън с незапарващи, светли, леки дрехи и отворени обувки. 
Да пием повече течности.
Да ядем повече плодове и зеленчуци – възстановяват по-бързо водата в организма, отколкото месата и хлебните изделия.
Да избягваме да обядваме обилно.
Да не пием алкохол в жегата, ако не искаме да ускорим получаването на топлинен удар.
Да не сменяме рязко температурите – примерно помещения с климатик и слънчево място – амплитудите може да стигнат и до над 20 градуса, което си е противопоказно отвсякъде.
И ако на улицата ни прилошее (получим световъртеж, сухота в устата, гадене, повръщане и т. н.) незабавно трябва да потърсим лекарска помощ. Телефонът за спешни случаи е 112.