Тео Ушев: Мария Бакалова има по голям шанс за "Оскар" от другите номинирани

„Чувствам се много щастлив. Може би по-щастлив отколкото, когато аз бях номиниран”. Това заяви по повод номинацията на Мария Бакалова световноизвестният български аниматор и илюстратор с над 80 филмови отличия и признания  - Тео Ушев.  През 2017 година неговият филм „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов, беше номиниран за наградата  „Оскар“  за късометражен анимационен филм пред Нова телевизия.

„Всяка номинация на българин в Академията е открехване на вратата по-широко. Когато влезеш – подлагаш крак, за да може другите след теб да влизат по-лесно. Надявам се всичко това, което се случва да направи така, че все повече българи да бъдат номинирани за „Оскар”, посочи Ушев.

„Гледах „Борат 2”, още когато излезе. Тя се справи изключително добре. Тя прави филма. Благодарение на нея този филм имаше такъв успех”, категоричен е той.

Пред БНТ Ушев заяви:

"Смятам, че тя прави филма. Играе изключително добре, изключително смела и млада е, и много ми харесва нейното присъствие във филма, а и като личност - начинът, по който се държа по време на сезона на наградите, сподели Ушев. Мисля, че вятърът духа в нейните платна и шансът е огромен. Смятам, че в тази категория битката ще е между Оливия Колман и нея, но Мария има по-голям шанс, убеден е аниматорът.

Тя е човек, който проби с изключителен труд, който се държи изключително добре и е добре възпитан. Искам да поздравя нейните родители и нейните съграждани в Бургас, допълни Ушев.

Тео Ушев подчерта, че постижението на Мария Бакалова не е само български успех. През 1966 г. за последно е номинирана източноевропейска актриса, допълни той.

Искам да поздравя и нейния учител Иван Добчев, който я е научил да играе прекрасно и има страхотна техника, заяви още Тео Ушев.

Той пожелава на Мария Бакалова да се радва и да бъде щастлива - друго не й трябва в този момент.

Вратата е доста широко отворена и сега е момента за всички актьори и за всички "занаятчии" от българската индустрия да се шмугнат през тази врата и да спечелят признание за българското кино, заяви още Тео Ушев.

Според него, единствената награда, която "Борат" 2 може да спечели е за ролята на Мария Бакалова и за адаптиран сценарий.