ТЕЦ "Бобов дол": Имаме комлексно разрешително за пробно изгаряне на RDF

От дружеството твърдят, че всеки един оползотворен тон RDF е докладван на съответните институции

ТЕЦ "Бобов дол" притежава комлексно разрешително и такова от МОСВ, за извършване на пробно изгаряне на RDF /Refuse Derived Fuel/ - гориво, произведено от различни видове отпадъци, като "твърди битови отпадъци". Това се казва в позиция на централата, изпратена до медиите.

От централата уточняват, че става въпрос за отпадък, който е преработен и превърнат в гориво за оползотворяване и допълват, че всички твърдения, за това, че от ТЕЦ-а искат да оползотворяват всякакви отпадъци са манипулативни.

От ТЕЦ-а посочват още, че всеки един тон RDF, който е бил оползотворен от ТЕЦ-а, е докладван на съответните институции.

Позицията на ръководството на ТЕЦ-а има връзка с изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова от 4 септември, когато тя съобщи, че "ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД е горил отпадъци в разрез с комплексното си разрешително".

Дружеството е подложено на постоянен, денонощен емисионен контрол от страна на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/, Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/ и РИОСВ - Перник, се казва още в съобщението на централата. От там допълват, че при направените измервания на качеството на атмосферния въздух от Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/, чрез мобилна автоматична станция, не са били отчетени превишения на допустимите норми.