The New York Times: На ски в България? Изненадващото изкушение

Снимка: The New York Times:

Снимка: The New York Times:

На ски в България? Изненадващото изкушение на Балканите, пише американският вестник The New York Times, цитиран от Агенция „Фокус“ .
Едно от специалните неща за долината на Черни Искър, в сянката на Рила планина в България, е популацията на щъркели, които се спускат върху нея всяка пролет. Те се забелязват лесно не само защото са огромни и необичайни, но и защото не полагат никакви усилия да замаскират гнездата си. В много от най-високите точки в малкото село Говедарци, както на църковната камбанария и върху уличните стълбове, щъркелите изграждат огромни домове, където отглеждат своите малки.
Само няколко часа със самолет от повечето градове в Европа, плюс около час по пътя на юг от столицата на София ви отвежда до това лесно пренебрежимо кътче на Европейския съюз, където щъркелите не са единствената атракция.
В тези селца, сгушени под най-високите върхове на Балканите, фермерите са по-склонни да се придвижват на импровизирани конски каруци, отколкото с колите, а дребното земеделие преобладава - по подразбиране биологично.
Отидете в планината и ще достигнете Боровец, казва авторът, който обяснява, че това е един от най-добрите ски курорти в България, като не пропуска термалните бани, горещите извори, а през лятото километри планинско колоездене, конна езда и пешеходни пътеки. Всички имоти наоколо се предлагат на необичайно ниски цени (както всичко останало в страната). Има живописни парчета земя с гледка за милиони долари, стари селски къщи, нуждаещи се от ремонт, както и апартаменти до ски лифтовете.
Не бива да се забравя, че България има някои от най-бързите оптични интернет връзки в Европа.
Самоков е основният град в този район. Разположен е в началото на дълга, висока равнина на север, където се простира пътят към София, преди да се спусне към столицата през борова гора и покрай поредица от язовири.
Боровец и неговият ски курорт са на малко разстояние от Самоков. Река Искър тече тук от върховете на Рила и се влива в Дунав на няколкостотин мили на север.
След това в статията се привеждат редица примери за изгодни сделки с недвижими имоти, закупени от чужденци, които определят природата в района като уникална, а местните хора като много добри.
Накрая авторът на статията препоръчва на хората, които са я прочели да дойдат на място и да се убедят в думите му.