The Wall Street Journal: Идиоти сме, ако мислим, че руснаците се питат как могат да помогнат на Тръмп

Те си задават въпроса как допълнително да объркат американската политика

Ако търсите нещо, за което да се притеснявате, Центровете за контрол и превенция на заболяванията скоро ще започнат да проверяват хора със симптоми на грип в пет големи града (Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Сиатъл и Сан Франсиско), за да разберем дали уханския коронавирус е преодолял защитните ни сили и се корени в Съединените щати. Или можеха да изчакат, докато Бърни Сандерс се разболее от нещо. Този 78-годишен политик със сърдечни заболявания планира да провежда пет или шест събития всеки ден през следващите няколко седмици. Всъщност лекарите трябва да следят отблизо Сандърс и други кандидати за демократи за симптоми на всякакви инфекциозни респираторни заболявания, които сега са широко разпространени, пише The Wall Street Journal, цитиран от "Фокус". 

Разбира се, до момента, когато прочетете тази статия, основните данни ще се променят, но по-рано тази седмица Иран регистрира два случая на коронавирус и след това съобщава за смъртта на двамата пациенти. Към днешна дата четирима души вече са починали, което означава, че в Иран сега има стотици недиагностицирани случаи на коронавирус. Германски експерти откриха двама носители на коронавирус, които нямаха симптоми, сред 114 пътешественици, завърнали се в родината си от Китай. Вероятността в Япония да има много пътуващи, които нямат симптоми, е доста голяма, тъй като на няколко десетки души беше разрешено да напуснат карантинната зона на борда на круизния кораб, където има стотици заразени хора.

Bloomberg News цитира думите на един от водещите експерти по инфекциозни заболявания в Америка Майкъл Остерхолм от университета в Минесота, който заяви, че "следващите три седмици ще бъдат решаващи".

Пазарите разбраха това, съдейки по активните продажби на финансови инструменти в четвъртък и петък. Това разбраха служители по целия свят, включително френският министър на здравеопазването и най-влиятелните експерти в американското правителство. В момента се правят активни опити да се предупреди обществото, че съвсем вероятно се развива глобална пандемия (и това не е същото като края на света).

Пекин не се е превърнал в пример за подражание за тях. Китай имаше предимство под формата на факта - или поне на теорията, че - новият вирус се появи на определено място и че може би той може да се удържи там. Доколко е вярно това предположение, не се знае. Ако през декември Пекин знаеше каквото знае сега, вероятно би се придържал към същата стратегия, която сега преследват повечето западни държави: желанието да се сведе до минимум строгата изолация и да се съсредоточи върху информирането на гражданите, особено на възрастните хора, как да се намали риска от инфекция.

Тази стратегия се нарича социална дистанция или социална адаптация. Измийте ръцете си. Избягвайте обществени места. Знайте, че тази инфекция е неприятна, но че в повечето случаи не преминава твърде тежко.

Респираторен вирус, който лесно се предава от човек на човек и може да бъде предаден от хора, които нямат характерни симптоми, най-вероятно се разпространява по целия свят. Търговията не е спряла. Корабите и самолетите все още се управляват от екипажи, чиито членове са длъжни да контактуват с хората от двете страни. Проверката само на тези пътници, посетили Китай, е безсмислена в онези страни, където този вирус вече е започнал да се предава от едни местни жители на други. За щастие, за тази част на света, където пролетта вече е на прага, дори няколко седмици забавяне може да има значителен ефект, ако този вирус - подобно на други респираторни вируси - се разпространява по-лошо в условия на по-топло и влажно време.

Поведението на вируса от Ухан остава обект на противоречиви съобщения. Учените все още не знаят как точно се предава този вирус. Официално смъртността е 2%, но много експерти отбелязват, че значително влияние върху този показател има неспособността на китайските лекари да поставят диагноза и да преброят хиляди случаи, при които това заболяване е леко. Болниците в Съединените щати се подготвят за възможен приток на пациенти. Ако американците останат спокойни и продължат да се занимават с обичайните си дела, докато помнят, че някъде наблизо има някакъв необичаен грип (въпреки че това всъщност не е грип), в страната всичко ще е наред. Covid-19 - това е името, дадено на новия коронавирус - това е една от много заплахи, с които възрастните трябва да могат да се справят.

В друга, но не несвързана история, Доналд Тръмп не се заблуждава, когато се притеснява, че разузнавателните агенции са уведомили Конгреса на САЩ, че Кремъл възнамерява да помогне на Тръмп да бъде преизбран за втори мандат. Идиоти сме, ако мислим, че руснаците наистина се питат как могат да помогнат на Тръмп. Всъщност те си задават въпроса как допълнително да объркат американската политика и да подкопаят доверието в нея. Нека ви припомним, че през 40-те години на миналия век САЩ преследваха много определена цел, когато се намесиха в политиката на Западна Европа: искаха да попречат на комунистите да дойдат на власт. Днес Кремъл няма избор между демократически президент и републикански президент (въпреки че Тръмп успя, когато други се провалиха, а именно да забави изпълнението на любимия проект на Владимир Путин - нов газопровод, който ще позволи на Русия да изпомпва пари от Европа в замяна на руски газ). За Русия ключовият резултат от интервенцията беше възможността да настроят американците един срещу друг.

За съжаление, тези обстоятелства изглеждат второстепенни за някои медийни фигури, които са загрижени преди всичко за своите рейтинги и лични „брандове“, да не говорим за някои бивши американски служители, които могат да се надяват да избегнат наказанието за техните минали действия и решения, навредили на настоящите администрация.