Тодор Кантарджиев: И киселото мляко, и саламуреното сирене пазят българина от зарази

Най-опасните инфекции по хората идват от животните. Това каза в "Здравей, България" на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзката с африканската чума по свинете.

Африканската чума е абсолютно безопасна за хората. Това, което води до разпространение до заразата, е калта, заяви проф. Кантарджиев, като подчерта, че много добре трябва да се почистват обувките, дрехите и гумите на автомобилите, за да се ограничи разпространението на чумата.

Той pdslr, че държавата е взела необходимите мерки срещу западнонилската треска и популацията на комарите е била намалена "чрез аероплани'.

В момента остана всеки човек да пази себе си и близките си, като ползва репеленти, апарати, които отблъскават комарите, и комарници, заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Нашите храни обикновено предпазват хората-и киселото мляко, и саламуреното сирене унищожават вредните микроби. Затова ни има и дано да ни има, заяви той по повод въпрос за истинската чума, вилняла в Европа през Средновековието. Тогава българите са имали по-добри хигиенни навици и чумата в България е взела много по-малко жертви, обясни специалистът