Тодор Кантарджиев: Влизаме в период на силно разпространение на вируса

За последните десет дена набира скорост

Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев

"Коронавирусите са причинители на чести инфекции на горните дихателни пътища през зимата. Една трета от гърлобола през зимния период са коронавируси", каза в студиото на сутрешния блок на БНТ проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той обясни, че горе-долу на десетина години сме свидетели на мутации на коронавируса, който става опасен.

Сегашният коронавирус прилична на вируса от 2002 година, който се разпространява по-лесно, но смъртността е по-малка, обясни проф. Кантарджиев и добави, че у нас вече има желаещи да се изследват за коронавируса. За да се докаже лабораторно обаче, човекът трябва да е болен. Не може да се докаже, че човекът ще се разболее в бъдеще. Вчера Центърът по контрол на заболяванията в Стокхолм е дал съответни критерии. Преди две седмици е издадена заповед за поръчка на реактиви. От Германия ще ни дадат готов кит за изследване.

"Грипът тази година се забави. За последните десет дена набра такава скорост, че започнахме да настигаме максималните стойности на разпространение. Влиза се в период на силно разпространение на вируса. Вече започват да се разболяват и възрастните", посочи проф. Кантарджиев.