Тома Биков: Проектът на Радев ще постави партиите на протеста на ръба на оцеляването

Очакват ни непредсказуеми избори

Тома Биков

Тома Биков

Не мисля, че изборите са предрешени. Тази позиция изрази в коментар пред БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Тома Биков. Само преди дни лидерът на партията Бойко Борисов изрази противното мнение - че предстоящите избори са предрешени.

Ситуацията се променя много бързо, вероятно след два месеца ще бъде различно. Непредвидим ще е резултатът на бъдещите избори. Важно е да мобилизираме избирателите и да им покажем, че ни има, аргументира позицията си депутатът от ГЕРБ. 

Според него нНовият политически проект на президента Румен Радев ще постави част от партиите на протеста на ръба на оцеляването.

„Очевидно е, че този парламент е провален, както и 45-ото НС. Той е провален, когато не е в състояние да излъчи управление на страната“, заяви Биков по БНТ.

Според него няма кабинет защото партиите на протеста нито са в състояние да водят разговори, нито могат да очертаят някакъв положителен дневен ред за страната.

Биков заяви, че те са върнали мандата, защото предварително така наречените партии на протеста са заявили, че няма да подкрепят тяхното правителство и няма са участват в разговори с ГЕРБ.

„Беше безсмислено от там нататък да полагаме каквито и да било усилия. Това е симптомът за тежката политическа криза, която стана още по-дълбока в 46 НС“, каза той.

Биков припомни, че ако в 45-ото НС всички са били срещу ГЕРБ, в момента всички партии са в самоизолация. „Сега вече всички са срещу всички и всяка партия е в самоизолация. Ние нямаме проблем да водим диалог с останалите политически сили. Виждате, че най-тежките скандали в това НС са между партиите на протеста“, добави заместник-председателят на ГЕРБ.

Той подчерта, че в това НС не е имало обединение около големи цели и реформи, въпреки говоренето, че всички искат съдебна реформа.

„Местеното на Бюрото за защита на свидетелите не е съдебна реформа. Няма анализ какво ще се случи след като го преместим. Това ще подобри ли борбата с организираната престъпност или не“, заяви Биков. Според когото преместването има за цел само да спечели точки сред гласоподавателите на протестните партии, но не и истинска реформа.