Томислав Дончев: За нас местният вот е състезание на идеи и цели, а не битка за кметския стол

Смените по места не е заради освежаване, а защото някой не си е свършил добре работата, посочи още вицепремиерът

Томислав Дончев

Томислав Дончев

"Не искам да се правя на голям социален мислител. Важно е обаче как се говори и как се обяснява. Европейските политики много трудно се обяснява. Получава се, че едни хора с костюми и вратовръзки говорят само едни умни неща". Това коментира в студиото на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев по повод ново проучване, според което той има доста висок личен рейтинг.

На въпрос има ли умора, защото ГЕРБ вече е доста време във властта, Дончев отговори, че умора от носене на отговорност няма, но има амортизация.

Доста знакови лица са на един пост дълго време, но пък те вече имат доста добър опит. Смените по места се правят, не защото е нужно освежаване, а защото някой не се справя добре, каза вицепремиерът и уточни, че това е знак, че политическият организъм има имунна система.

"Предпочитам думата състезания, а не битка за бъдещия местен вот", заяви още вицепремиерът и обясни, че това е преди всичко състезание по идеи, цели, качества.

"Всякакви политически сюжети можем да очакваме, особено там, където имаме действащ кмет", каза той.

"За да се избере кмет, гражданинът трябва да бъде умен и критичен и да не се подвежда по сладкия изказ. Аз лично не бих се доверил на бомбастични изказвания. Като цяло бих бил подозрителен към тези, които ни чертаят необятните хоризонти", заяви Дончев.

По думите му едни местни избори отразяват няколко неща - подкрепата за една политическа сила, оценка за всичко свършено, персонална подкрепа.

Относно какво би станало, ако бъдат загубени от ГЕРБ тези избори, Томислав Дончев каза, че предпочита този разговор да го води след края на вота.

Във връзка с коалицията между ГЕРБ и СДС, той обясни, че тя със сигурност ще е от полза.