Руски дипломати от консулството в Сан Франциско искат политическо убежище в САЩ

Преди това обаче всеки един от тях ще бъде проверен

Адвокатът Григорий Финкельсон

Адвокатът Григорий Финкельсон

Служителите на затвореното генерално консулство на Руската федерация в Сан Франциско не искат да се завърнат в Русия и са готови да кандидатстват за политическо убежище в Съединените щати. Това съобщи президентът на американската юридическа кантора "Американски корпоративни услуги" Григорий Финкелсън пред руския художник и блогър Игор Поноченни, които живеят в Америка, пише gordonua.com.

"Имам добра новина за бивши служители на консулството в Сан Франциско, те могат да станат политически бежанци ... Ние вече бяхме няколко души дотича ... (които не искат да се върне в Русия -". Гордън ")," - казва Флинкенсън в интервю на адвокат Поночевни, публикувано във Фейсбук.

Адвокатът отбеляза, че възможността за получаване на убежище не е достъпна за всички служители на консулството.

"Трябва да сте добре информирани, за да може да получите политическо убежище, ние ще ви помогнем да направите правилно своята регистрирация ... Наскоро един генерал получи такова", посочва той.

Финкелсон отбеляза, че някои руснаци смятат за норма това, което е норма от "гледната точка на цивилизования свят" е нарушаване на човешките права. Например, един от кандидатите за политическо убежище не знаеше, че биенето в полицейското управление и наказателното преследване в Руската федерация може да бъде причина, за да бъде възпрепятстван да получи американско гражданство.

"Всеки случай трябва да бъде анализиран, но ние вече получихме няколко обаждания от служители на консулствата и вече започваме да работим по тях. Просто те не искат да се върнат.Между другото, аз ги разбирам добре", заключава адвокатът.

Припомняме, че на 31 август Държавният департамент на САЩ съобщи, че до 2 септември Русия трябва да закрие своето генерално консулство в Сан Франциско, както и консулските служби в Ню Йорк и Вашингтон. Говорителка на руското външно министерство Мария Захарова изненадващо обяви, че на 2 септември американските разузнавателни служби планират претърсвания в консулството в Сан Франциско и на търговското им представителство във Вашингтон.