В Русия поискаха от патриарх Кирил да бъде създадена "Икона на Путин"

В един от предложените варианти, на иконата трябва да бъде изобразен Путин, който измолва да му бъде посочен пътя "към величието и процъфтяването на Русия"

Активисти от обществената организация "Национален комитет +60" са изпратили молба до руския патриарх Кирил да разпореди създаването на икона "путинска икона на божията майка"по случай 1030-та година от покръстването на Русия.

Според представителите на комитета Путин е "ярък продължител на делото на Владимир Покръстителя".

"По информация от конфиденциални източници, на остров Валаам на него многократно ме се е явявала Божията майка. Не е тайна, че именно там правителят на Русия година след година се съсредоточава и взема ключови решения с благословията на пресветата Дева", пишат обществениците.

Те предлагат на путиновата икона да бъде изобразена в цял ръст молещата се Богородица, но без младенеца. В един от предложените варианти, на иконата трябва да бъде изобразен Путин, който измолва да му бъде посочен пътя "към величието и процъфтяването на Русия".

Преди това от комитета бяха изпратили молба "Путин да бъде причислен към светците".

"Националнят комитет+60" беше създаден в Санкт Петербург за честването на 60-годишнината на Владимир Путин, през 2012 година.