Топ-милиардерите загубиха 444 млрд. долара, руските - 6 за ден

По данни на агенция "Блумбърг", само през последната седмица общото състояние на 500-те най-богати хора в света е намаляло с 444 милиарда долара. Причината: огромният спад на курсовете по световните фондови борси, предизвикани от новините за разпространението на новия коронавирус.
Най-силно е пострадал основателят на "Амазон" Джеф Безос, който е загубил 11,9 милиарда долара, съобщи агенцията в петък, 28 февруари. Състоянието на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс е намаляло с 10 милиарда долара, това на шефа на LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) Бернар Арно - с 9,1 милиарда, а на шефа на "Тесла" Елон Мъск - с 9 милиарда.

Сред на най-силно засегнатите са още: американският бизнесмен Уорън Бъфет, както и Амансио Ортега, основателят на испанската компания за търговия за с дрехи "Inditex", пласираща марката ZARA; Марк Зукърбърг - изпълнителен директор на "Фейсбук"; двамата основатели на "Гугъл" - Лари Пейдж и Сергей Брин, както и мексиканският бизнесмен Карлос Слим.

Агенцията съобщава още, че през 2020 загуби са реализирали вече близо 80% от милиардерите в класацията на "Блумбърг". И повечето загуби са свързани именно с опасенията за икономически спад поради епидемията от коронавирус в Китай и разпространението ѝ по света.

Пряко засегнат от финансовите загуби е и Мики Арисон - шефът на "Carnival Corp". Тази фирма е собственик на круизния кораб "Diamond Princess", където се появи взрив от заболявания на Ковид-19. Само за последната седмица Арисон е реализирал загуби в размер на 1 милиард долара.
Агенция "Блумбърг" напомня и това, че на борсата в Ню Йорк индексът "Дау Джоунс" спадна с повече от 12% през миналата седмица. Това е най-резкият спад за пет дни, регистриран от времето на финансовата криза през 2008 досега.

Загубите на руснаците

Руското издание на "Форбс" съобщи на 28 февруари, че само за ден състоянието на петимата най-богати руснаци се е стопило с над 6 милиарда долара заради борсовия спад. Най-много е пострадал президентът на "Лукойл" - Вагит Алекперов, който е загубил 1,6 милиарда долара. И Владимир Потанин - съсобственик на "Норникел", една от най-големите в света компании за производство на паладий, никел, платина и мед - е загубил 1,4 милиарда, а Леонид Михелсон - ръководител на фирмата за петрол и газ "Новатэка"- 1,2 милиарда долара.