„Топлофикация София“ се забрави: Налага се невярна теза, че мартенските сметки следва да са по-ниски

Елизабет Павлова

Елизабет Павлова

В публичното пространство се налага невярната теза, че след като има намаляване на цената на природния газ, обявено в началото на март, то и мартенските сметки следва да са по-ниски. Това обясни пред „Хоризонт“ говорителят на „Топлофикация София“ Елизабет Павлова. Цената на природния газ е намалена от 1 април. Няма как сметките за март да бъдат калкулирани по по-ниска цена, след като консумацията е направена при по-високата цена, изтъкна тя и допълни, че през март винаги се получава напрежение около сметките за парно. Изказване, което няма как да не вбеси софиянци.

Припомняме, че цената на природния газ за България падна с 40 на сто!  Новата цена влиза в сила със задна дата. Като от „Бургаргаз” обявиха, че ще върнат 150 млн. лв. на клиентите си."Прилагането на новия ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов в началото на март.

"Живея в този апартамент от 30 години, за първи път получавам такава сметка за месец март, разказа" в предаването "Преди всички" на БНР Теодор Черешев, доскоро спортен журналист в „Хоризонт“, който за март е получил фактура за 387 лева за топлоснабдяване. За януари сметката му е била 289 лева. 

„И в най-студени месеци, когато имаше температури по минус 15, никога не съм плащал такава голяма сметка“, декларира той. Двамата със съпругата му са пенсионери и повечето си време прекарват у дома, независимо дали има извънредно положение или не. Той не вярва на обяснението, че по-топлият януари в сравнение с март е бил по-топъл за 100 лева по-малко.

„Топлофикация“ винаги намира обяснение. Аз досега не съм чул да кажат - виновни сме, посипваме си главата с пепел“, коментира Черешев.

„Топлофикация София“ е най-проверяваното дружество, сметките са изготвени по наредбата за топлоснабдяване и са следвани алгоритмите за прогнозните отчети, увери Елизабет Павлова. Фирмата топлинен счетоводител е стъпила на реалния отчет от миналия сезон и всички разлики и колебания в сметките ще бъдат изяснени с изравнителните сметки, посочи говорителят на дружеството.

Според обществения посредник на “Топлофикация София” Деян Дянков не е коректно да се сравняват ноемврийската и януарската сметка, а „в мартенските сметки нещата не са толкова драматични, както се представят". Няма толкова оплаквания за мартенските сметки, заяви Дянков.

Ако всяка сграда поиска да бъде месечно отчитана и да премине на реален отчет, догодина този разговор ще бъде в друга посока, смята Деян Дянков, според когото недоволството и съмненията за мартенските фактури идват от прогнозното отчитане на топлоенергията.

Има корекционен коефициент за енергията, консумирана през март 2020 година съобразно енергията, консумирана в сградата през същия месец на 2019, каза още Елизабет Павлова. Този коефициент е индивидуален за всяка отделна сграда.