Гергьовден! Подредете богата празнична трапеза

Около нея се събира цялото семейство

Гергьовден! Доброто настроение, веселието и богатите трапези са задължителни. Това ще ни донесе берекет и здраве през цялата година.

На 6 май се пече агне, а около празничната трапеза се събира цялото семейство. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко.

Сиренето и изварата също са добра идея. Най-добре е, ако са домашни. Ако държите да следвате всички препоръки, ще ви се наложи да си осигурите и агнешка дроб сърма, варено жито, баница и вино. Традицията повелява да не се дават назаем млечни продукти.
 
Празнично меню:
 
Празнична супа с агнешко месо

Необходими продукти:

1 кг чисто агнешко месо без мазнина
70 г масло
1 връзка зелен лук
4-5 с.л. ориз
1 връзка киселец, лапад и магданоз
1 с.л. брашно
1 бр. яйце
1 ч.ч. кисело мляко
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки. Нарязаният на ситно лук се задушава в маслото. Прибавя се месото и то също се задушава. Посолява се и се посипва с черен пипер. Залива се с 8 ч.ч. гореща вода.
 
Когато супата заври, се добавя оризът. Силата на огъня се намалява и се оставя да къкри още 30 минути. Тогава се добавят лападът, киселецът и магданоза, нарязани на ситно.
 
Супата се оставя да ври още 10 минути, след което се застройва с кисело мляко, 1 с.л. брашно и 1 бр. яйце.
 
Агнешко с пресен лук

Необходими продукти

анешко месо - 900 г
лук - 3 гл.
зелен лук - 1 кг
олио - 6 с.л.
маргарин - 3 с.л.
домати - 1 ч.ч.
брашно - 6 ч.л.
червен пипер - 3 ч.л.
универсална подправка - 2 с.л.
черен пипер
магданоз
сол - на вкус

Начин на приготвяне

Месото се сварява до готовност в подсолена вода и се изважда, а бульонът се прецежда. В олиото и маргарина задушаваме ситно нарязаните глави лук.

Като стане стъклен, прибавяме брашното и бъркаме, докато стане златисто. Прибавяме червения пипер, доматите и заливаме с прецедения бульон.

Като заври, прибавяме пресния лук, нарязан на дълги парчета - около 2-3 см. Като омекне лукът, прибавяме универсалната подправка и черния пипер и свареното месо.

Нека поври малко, поръсваме с магданоз и посоляваме на вкус.
Пече се на умерена фурна 2-3 часа.
 
 
Агнешка дроб-сарма

Необходими продукти

500 г агнешки комплект
250 г гъби
2 бр. глави лук
2 бр. моркови
500 г ориз
1 ч.л. босилек
1 ч.л. джоджен
1 с.л. универсална подправка (пикантина, вегета)
3 бр. яйца
450 г кисело мляко

Начин на приготвяне

Лукът, морковите и гъбите се запържват. Месото се сварява добре. После се слага при зеленчуците. Добавят се ориза и больона, в който е варено агнешкото месо. Щом оризът набъбне, ястието се прехвърля в тава и се запича до готовност.
Залива се с яйцата и млякото.
 
Баница с праз

Необходими продукти

400 г кори за баница
125 г топено масло
1 стрък праз
100 г сирене
1 ч.л. мащерка
олио
сол и черен пипер

За заливката:

4 бр. яйца

Начин на приготвяне
 
Праза се нарязва и задушава в олио. Подправя се с мащерка, сол, пипер. Сместа се оставя да изстине. Сирената се нарязват на кубчета и се разбъркват с праза.
В тавичка се нареждат корите. Редуват се слой плънка, слой кори. Яйчената смес със сметана се налива отгоре. Пече се до готовност.