Екзотика от Иран: Традиционно ястие, което трябва да опитате

Гозбата със сигурност ще ви изненада с вкуса и аромата си

снимка: ezine.bg

снимка: ezine.bg

Иранската кухня е една от най-разнообразните в света. Тя е с древен произход и е повлияна от готварските традиции на много култури, с които Персия е имала исторически връзки. Всяка провинция си има специалитет. Основните ястия са предимно месни.

Gheymeh Bademjan се яде по всякакви поводи в Иран.

Необходими продукти за четири порции:

Патладжан - 4 броя
Сол
Лук  - 2 глави
Агнешко месо- 500 гр
Куркума - ½ чаена лъжичка
Люта чушка на прах - ½ чаена лъжичка
Черен пипер
Доматена паста - 1 чаена лъжичка
Белени домати - 300 гр
Сушен лайм - 3 броя
Жълт грах - 150 гр

Начин на приготвяне:

Нарежете агнешкото месо на хапки, осолете и оставете месото за няколко часа. През това време нарежете на тънки слайдове лука, изчистеният патладжан нарежете като за пържене или на едри кубчета, а белените домати и сушения лайм - на малки кубчата. 

Поставете месото, нарязаните патладжани, лук, белени домати и лайм в подходящ глинен съд. Към тях прибавете всички останали продукти, след което разбъркайте добре, така ще месото да се овкуси от подправките. Добавете не повече от половин чаена чашка вода и сложете яденето да се готви на умерена температура поне за 1.5 часа.

Това агнешко ястието с патладжани и жълт грах винаги се сервира с ориз - ключова съставка в персийската кухня, пише каналът "Try This" във vbox7.