Тръгна делото срещу бившия зам.-кмет на София заради ремонта на Графа

Евгени Крусев е обвинен в нарушаване на Закона за обществени поръчки

Евгени Крусев

Евгени Крусев

Започва делото срещу бившия заместник-кмет на София Евгени Крусев за ремонта на трамвайното трасе на столичната улица "Граф Игнатиев". Специализираната прокуратурата го обвинява, че нарушил Закона за обществени поръчки, с което е ощетил бюджета на Столична община с близо 920 000 лева.

Крусев стана обвиняем в разгара на скандала за продължителността и качеството на ремонта на централната столична улица. Първоначално прокуратурата твърдеше, че със сключения от него договор за поставяне на виброизолационна подложка на трамвайното трасе, както и за релси, общината е била ощетена с близо 5 милиона лева. След шестмесечно разследване щетата беше стопена почти пет пъти.

До скандала с подложката, която трябваше да тушира шума от преминаващите през центъра на София трамваи, се стигна след като стана ясно, че фирмата - изпълнител на ремонта "Джи Пи Груп" - по инициатива на Крусев, я е сменила с различна от тази, заради която е спечелила обществената поръчка. Тя била като тази на фирма, загубила търга и платена на по-висока цена. "Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения. Умишлено е създал облагодетелстващи условия за изпълнителя на ремонта "Джи Пи Груп", пише в обвинителния акт.

Днешното съдебно заседание е разпоредително. На него съдебния състав трябва да реши - да даде ли ход по същество на делото или да го прекрати, ако установи, че правата на бившия заместник - кмет на София са нарушени.