Тръмп: Черна гора може да вкара света в Трета световна война

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви пред Fox News, че Черна гора може да вкара света в трета световна война, след като е станала член на НАТО, пише vesti.bg.
„Черна гора е много малка страна с много силни хора. Те наистина са много силни. Много агресивни хора. Те могат да направят нещо агресивно и поздравления, вече сме в третата световна война”, коментира Тръмп, след като водещият го запита, защо трябва да изпраща сина си да защитава Черна гора при евентуален конфликт.

Думите на американския президент касаят Член 5 от Северноатлантическия пакт, където пише, че при нападение срещу страна-член на НАТО останалите държави от алианса трябва да я защитят.
Черна гора се присъедини към НАТО миналата година - вижте във видеото. Тя стана 29-ия член, с което разгневи Русия. Черногорската армия наброява около 2000 души.

Правителството в Подгорица обвини Москва, че се е намесила в изборите в страната, а неуспешен преврат от 2016 г. е бил планиран от проруски бойци.

Черногорският премиер Душко Маркович обяви в парламента, че коментарът на Тръмп „не е в контекста на обосноваване на съществуването на НАТО, а на финансирането за НАТО”. Маркович се зарадва на това, че американският президент смята черногорците за „силни”.
Единственият път, когато Член 5 от договора за НАТО е бил използван, е след терористичните атентати от 11 септември 2001 г., извършени от Ал Кайда. Вече близо 17 години, войските на алианса продължават да оперират в Афганистан, след ръководената от САЩ инвазия в страната.
Думите на Тръмп предизвикаха възмущение в партията, която го издигна за държавен глава. Старшият сенатор и републикански лидер Джон Маккейн коментира в Туитър, че „атакувайки Черна гора и поставяйки под въпрос задълженията към НАТО, президентът играе по свирката на Путин”.