Тръмп към големите петролни компании: Не трябва да ви загубим!

Мисля, че знам как да уредя проблема, заяви американският президент

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че днес ще се срещне с ръководителите на големите американски петролни компании, които са тежко засегнати от икономическата криза, свързана с коронавируса, предаде Франс прес.

Не искаме да загубим чудесните ни петролни компании, каза Тръмп на кратката си всекидневна пресконференция за пандемията от COVID-19. Мисля, че знам как да уредя проблема, добави той, без да дава повече подробности.

Американският институт по петрола, лобистка група, защитаваща интересите на енергийния сектор, потвърди, че ще участва в срещата.

Главният изпълнителен директор на Ексън Мобил (Exxon Mobil) Дарън Удс, шефът на Шеврон (Chevron) Майкъл Уърт и главният изпълнителен директор на Оксидентал петролиъм (Occidental Petroleum) Вики Холъб също ще участват в срещата. Ще присъстват и ръководителите на Девън енерджи (Devon Energy), Филипс 66 (Phillips 66) и Енерджи трансфър партнърс (Energy Transfer Partners).

Природният газ и петролът са жизненоважни за икономическото възстановяване на страната ни и посланието, което петролната индустрия иска да предаде на администрацията, се основава на мерките, които тя ще вземе в тези трудни времена, подчерта представител на Американския институт по петрола. Той отхвърли спекулациите в американските медии за възможното искане за спасяване на енерийните компании от държавата.

Ние не търсим субсидии от федералното правителство или специална намеса при текущия спад на търсенето на пазара, добави той.

Тази среща в Белия дом се провежда, в момент в който производителите на петрол, най-вече специализираните в добива на шистови въглеводороди, са отслабени от спада на цените и рязкото забавяне на световната икономика.