Републиканци: Тръмп подсигурява възстановяването на „Ислямска Държава“

Турската военна операция в Сирия предизвика противоречия в Републиканската партия, след като нейни депутати остро осъдиха ходовете на президента Доналд Тръмп, а други техни представители директно заплашиха Анкара с икономически последствия, пише американската редакция на списание Politico, цитирана от "Фокус".
Народните представители Линдзи Греъм и Лиз Чейни, които са иначе надеждни съюзници на Тръмп, осъдиха остро президента, след като Турция нахлу в Североизточна Сирия, която е под контрола на кюрдските съюзници на САЩ. Вашингтон работи с тях по време на кампанията, която на практика прекрати присъствието на „Ислямска държава“ в Сирия. Сега депутатите и на двете партии в САЩ се страхуват, че разговорът, който Доналд Тръмп проведе по-рано с турският си колега Реджеп Тайип Ердоган, който доведе до извеждането на американските войски от границата между Сирия и Турция е било „бедствие“, както го описа Греъм.
„Молете се за нашите кюрдски съюзници, които бяха безсрамно изоставени от администрацията на Тръмп. Този ход подсигурява възстановяването на „Ислямска Държава“, заяви Греъм, като се зарече, че ще поведе инициатива в Конгреса, за да накара Ердоган да „плати висока цена“
„Призовавам президента Тръмп да промени курса си докато още има време“, добави конгресменът.
Чейни от своя страна нарече ситуацията „отвратителна“ и добави, че е „невъзможно да разбере защо Доналд Тръмп оставя съюзниците на САЩ да бъдат избити и да бъде позволено завръщането на „Ислямска държава“.
Тръмп защити действията си като необходимо оттегляне от Близкия изток, което становище предизвика одобрението на по либертариански настроените му съюзници като Ранд Пол и Томас Мейси от Републиканската партия.
По-рано Тръмп нарече интервенцията на САЩ в Близкия изток от предишните години „най-лошото решение в историята на страната ни“.
Исторически, демократите винаги са били много по-благосклонно настроени към по мирна външна политика, което по принцип се отнасяше и до тяхното мнение за американските войски в Близкия изток. В интервю за американски медии републиканецът Ро Хана попита защо Тръмп този път обаче е подложен на критика и от двете партии.
„Има много демократи, които са отговорни за оттеглянето от Сирия“, заяви Хана, като добави, че Тръмп е действал без да даде никакви гаранции за кюрдския народ.
„Това, което трябваше да направим е да накараме Ердоган да обещае да не нахлува при кюрдите. (…) Те са ни съюзник в НАТО, така че можем да кажем: Няма да сте част от НАТО ако направите това. Продаваме им оръжия и им осигуряваме икономическа помощ“, добави тя, като обясни как САЩ са можели да принудят Турция да действа по-умерено.
Критики срещу президента изрази и председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.
Друг депутат, Чък Шумер заяви, че „Конгресът ще предприеме действия в някаква форма“.