Тръмп неволно разкри "таен" плана за мигрантско споразумение с Мексико

Американският президент размаха лист хартия, върху който са спецификите на сделката, снимани от медии

Доналд Тръмп

Доналд Тръмп

Американският президент Доналд Тръмп неволно разкри някои подробности за своето споразумение за имиграцията с Мексико. Той отказва да обсъди плановете с репортери, като обяснява, че те са "тайни", съобщава БиБиСи. Но докато обяснява това, той размахва лист хартия, върху който са спецификите на сделката, снимани от медии. В плана има определение за Мексико като "сигурна трета страна", наред с други точки, които вече са разкрити от външния министър на Мексико в понеделник. Ако Мексико "сигурна трета страна", молбите за убежище на мигрантите ще бъдат обработвани там, а не в САЩ.

В документа се казва, че Мексико се ангажира незабавно да проучи законите си, за да може да стане "сигурна трета страна", ако е необходимо. В него се съдържат и позовавания на регионален план за убежище, който би включвал няколко страни от Латинска Америка, които обработват молбите за убежище на мигрантите, за да предотвратят митата на САЩ. Външният министър на Мексико Марсело Ебрард каза, че Мексико има 45 дни, за да покаже, че е в състояние да спре потока от мигранти, като засили южната си граница. Разполагат се 6 000 служители на Националната гвардия на границата с Гватемала.

"Когато отиваш на юг, първото нещо, което си зададеш, е: "Точно къде е границата?. Няма нищо. Идеята е югът да бъде като север, доколкото е възможно", обяснява той. Ако този план се провали, допълва външният министър, Мексико се съгласява да бъде определена като сигурна трета страна - нещо, което е поискано от САЩ и преди, но отдавна отхвърлено от Мексико. Ебрард по-рано заяви, че САЩ настояват за тази мярка и че са искали това веднага да бъде приложено.

"Ние им казахме - мисля, че това е най-важното постижение на преговорите -" нека да определим период от време, за да видим дали това, което Мексико предлага, ще работи, и ако не, ще седнем и ще видим какви допълнителни мерки (са необходими)." "Те искаха да се подпише нещо съвсем различно. Но това е, което има тук. Няма нищо друго", коментира той. Ако Мексико не успее да ограничи миграцията за 45 дни и други държави ще бъдат привлечени към въпроса. Ще се проведат дискусии с Бразилия, Панама и Гватемала - страните, които понастоящем се използват от мигрантите като транзитни пунктове - за да се види дали те биха могли да споделят тежестта на обработката на молбите за убежище. Ебрард обяснява, че американските преговарящи са искали Мексико да се ангажира с "нулеви мигранти", пресичащи нейната територия, но това е "невъзможна мисия".