Тръмп: САЩ са готови за отговор на атаките на Иран срещу Саудитска Арабия

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че САЩ са готови за евентуален отговор на атаките срещу нефтената инфраструктура на Саудитска Арабия, след като високопоставен служител от администрацията във Вашингтон посочи Иран за виновник за ударите, предава Reuters, цитирана от "Фокус".
Тръмп разреши и използването на аварийните запаси от петрол в САЩ за осигуряване на стабилни доставки след нападението, което затвори 5% от световното производство.
„Имаме причини да вярваме, че знаем извършителя и сме напълно готови за ответен удар в зависимост от потвърждението, но чакаме да чуем от Кралството кой вярват, че е причината за тази атака и при какви условия ще продължим!“ – написа Тръмп в „Туитър“.
По-рано високопоставен служител на администрацията заяви пред журналистите, че има доказателства от атаката, които говорят, че зад нея стои Иран, а не шиитските бунтовници „хути“ в Йемен, които поеха отговорността.
Американският държавен секретар Майк Помпео също заяви, че няма доказателства, че нападението идва от Йемен, където коалиция, ръководена от Саудитска Арабия, се бори с хутистите в продължение на четири години в конфликт, който се разглежда като прокси война между Саудитска Арабия и шиитския й мюсюлмански съперник Иран.
„На фона на всички призиви за деескалация Иран сега започна безпрецедентна атака на енергийните доставки в света“, каза той.
Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави отхвърли като „безсмислено“ американското обвинение, докато командир от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР – иранската гвардия) предупреди, че Ислямската република е готова за широкомащабна война.
„Всички американски бази и техните самолетоносачи на разстояние до две хиляди километра са в обсега на нашите ракети“, предипреди чрез агенция Tasnim камандир Амирали Хаджизадех.
Напрежението между Вашингтон и Техеран е високо от доста време заради ядрената програма на Иран, която стана повод за Съединените щати да наложат обширни санкции.