"Тренд": Само 6 на сто биха емигрирали по политически причини

Икономическите емигранти задържат младите хора в България, заяви Евелина Славкова

Евелина Славкова

Евелина Славкова

Всеки четвърти български гражданин готов да емигрира, сочат данните на от последното изследване на изследователски център „Тренд“, направено по поръчка на „24 часа“.

„По-голяма част от хората, имащи роднини зад граница, са тези от селата и малките населени места – това е т.нар. икономическа имиграция“, обясни в предаването „Хоризонт до обед“ по bnr социологът Евелина Славкова от „Тренд“.

„80 на сто от хората, посочващи, че имат роднини зад граница, от които получават средства за препитание, казват също и че не могат без тези средства. Тук се очертават два аспекта по темата: първо най-младите – между 18-29 години и най-възрастните казват, са зависими от тези помощи.

За младите хора е специфично, че това е един от стоперите им да заминат в чужбина, тоест тези икономически емигранти, освен че подпомагат близките си, успяват и да задържат младите хора от емиграция“, поясни Евелина Славкова.

„Това са един вид социален инвеститор. А също и още един акцент за младите хора – част от тях обаче имат и липса на контрол от страна на родителите и последствията са пагубни – тези деца не завършват училище, не се развиват. Те получават добра сума от своите родители от чужбина и не искат и да работят, защото едни 500 евро им стигат, те не искат да работят за минимална работна заплата, но пък стават и маргинални личности.“

Има и друга група емигранти, които заминават заради по-добрите условия на живот и стандарт.

Според изследването само 6 на сто биха емигрирали заради политически причини.

„27 на сто пък казват, че не заминават в чужбина заради близки, а 19 на сто не намират отговор в нито една от посочените в изследването причини, а те са много. Обясняваме си го с това, че става дума за чисто емоционални причини като - "възрастен съм", "не искам да живея на друго място" и "други причини",  каза още Славкова.

"Във връзка с обучението на децата зад границата и желанието на родителите децата им да учат там, защото е по-престижно, 56 на сто от хората казват, че тези, които са завършили в чужбина, имат по-добра възможност да се реализират в България, докато тези, завършили тук, имат по-малка възможност за реализация, тоест престижът на чужбина продължава да съществува", коментира Евелина Славкова.