Тренд: След евроизбориоте ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП

Разликата между двете партии вече е 5%

След победата на европейските избори ГЕРБ увеличава електоралната си база за сметка на БСП и разликата между двете основни партии вече е 5%, но в реална изборна ситуация на парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция от почти 8%. Това показват данни от редовно проучване на нагласите на българите спрямо партиите и институции, извършено от социологическата агенция "Тренд".

Своята относителна тежест запазва Движението за права и свободи и към момента би взело около 7% от парламентарен вот. Тенденцията към закрепване на ВМРО като четвърта политическа сила продължава и ако изборите бяха днес, те биха имали свое представителство в Народното събрание. Патриотите не се отзоваха на среща с БСП за субсидиите
Същото важи и за дясната коалиция "Демократична България", която изостава с малко от войводите. Според експертите от "Тренд" моментната снимка сочи, че това ще са единствените пет формации, които ще прескочат бариерата от 4%  при евентуални парламентарни избори.

Това обаче са само хипотетични цифри, защото резултатите от проучването сочат, че мнозинството от българите или цели 52% не смятат, че в момента са необходими предсрочни парламентарни избори. 29% са на обратното мнение. Над 65% от анкетираните пък оценяват работата на парламента отрицателно. Тези, които харесват действията на депутатите пък са едва 20%. По отношения на работата на правителството, нещата са малко по-добре - 54% не одобряват, а 30 % харесват свършеното от кабинета на Бойко Борисов.

От "Тренд" коментират, че и при двете институции има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия. При оценката за президента Румен Радев се наблюдава негативна тенденция, но и този месец той остава със сравнително високо одобрение - 48%, при 33% отрицателни мнения за неговата работа.