Три медала донесоха за България участниците в Олимпиада за глухи в Бразилия

снимка: novinite.bg

снимка: novinite.bg

Един сребърен и два бронзови медала е равносметката за българското участие от 24-те Дефлимпикс Игри, които са еквивалент на Олимпиадата, но при спортистите с увреден слух. Шампионатът се проведе в бразилския град Кашияс до Сул .22 състезатели в 6 вида спорт представиха страната ни на Игрите, които са най-престижния спортен форум за глухи и се провеждат веднъж на всеки четири години по правилата на Олимпийските игри. Сребърен медал за България завоюва Панайот Димитров в борбата – кл.стил до 55 килограма. Бронзови отличия спечелиха Николай Христов – карате до 75 килограма и Елена Узунова – хвърляне на копие с резултат 41.70 метра. Последната група водена от председателя на федерацията Николай Бозев се завърнаха в България от участието на Игрите доволни от представянето си в Бразилия.

Надка Начова беше на крачка от медалите, но остана на 4-то място в седмобоя и на същата позиция в крайното класиране на 100 метра с препятствия, две 5-ти места записаха Благой Поповчев – джудо , +100кг и Христо Станойчев – борба кл.стил. Волейболните национали станаха 9-ти, докато малшанс попречи на смесената ни двойка в бадминтона Силвия Бозева / Людмил Гетов да направят още по-успешно класиране и завършиха на 9-то място от 51 двойки взели участие. Людмил Гетов в индивидуалната надпревара при мъжете в бадминтона остана 17-ти от 72 конкуренти.

„ Винаги може и по-добре, но лично аз съм доволен от това, което направихме на Дефлимпикс. Три медала в много силна конкуренция на спортисти от целия свят е постижение. Бяхме близо до нови отличия, но така е в спорта. Трябва и малко късмет в определени моменти. Важното е , че всички си дойдоха здрави и без контузии от Бразилия. Продължаваме да работим по утвърдените програми за развитие на спорта при глухите в цялата страна и съм сигурен, че на следващите големи международни турнири ще имаме повече поводи за радости“, сподели Николай Бозев- председател на спортната федерация на глухите спортисти.

Следващото събитие от спортния календар за 2022 година са Ученическите игри за глухи в Стара Загора от 26 до 29 този месец. /БГНЕС