Три симптома, които издават проблеми със сърцето

В някои случаи не кардиологът, а дерматологът може да е първият лекар, който ще заподозре, че имате сърдечно-съдово заболяване, казват експерти от Американската академия по дерматология.

Експертите посочиха няколко признака, когато кожните проблеми алармират, че нещо не е наред с „огнения двигател“ и други елементи на кръвоносната система, пише zdrave.to.

1. Синкави участъци по кожата (цианоза)

Причината за възникването им е нарушение на кръвообращението. А именно забавяне на изтичането на венозна кръв. Или недостатъчно насищане на кръвта с кислород в случай на запушване на отделни съдове. Поради това тонът на кожата става синкав, а не розов.

2. Болезнени червени подутини по пръстите на ръцете или краката

Те могат да бъдат с размер на грахово зърно или малко по-малки. Лекарите ги наричат ​​възли на Ослер - на името на лекаря, открил връзката между тези образувания по кожата и инфекция, която засяга вътрешната обвивка на сърцето, ендокарда.


3. Оток, най-често в стъпала и пищяли

Когато сърцето не може напълно да изпомпва кръв, тя започва да застоява. Под въздействието на гравитацията основното налягане пада върху вените на краката.

Течната част на кръвта (плазмата) се просмуква в тъканите и се получава оток. Освен това лекарите нарипосочват, че ​​зачервяването на лицето без видима причина характерен признак на сърдечни проблеми.

Това може да е симптом на едно от най-често срещаните заболявания - артериалната хипертония (хипертония), каза Филип Копилов, кардиолог, директор на Института по персонализирана кардиология към университета "Сеченов".

Въпреки че изглежда „обикновена“, хипертонията е опасно заболяване, което драстично повишава риска от инфаркт и инсулт.