Три тънкости за неустоимо вкусно гергьовденско агне

Гергьовден! Доброто настроение, веселието и богатите трапези са задължителни

,

,

Това ще ни донесе берекет и здраве през цялата година.

На 6 май около празничната трапеза се събира цялото семейство. Разчупва се обреден хляб и всеки трябва да изпие по чаша прясно мляко. Сиренето и изварата също са добра идея, особено ако са домашни. Но ако наистина държите на традицията, добре е да си приготвите едно неустоимо вкусно гергьовденско агне.

Необходими продукти:

1 малко агне, агнешки бут

1/2 пакетче масло (за аромат)

2 - 3 скилидки чесън (по желание)

бял пипер (по желание)

сол (на вкус)

джоджен - няколко стръка (по желание)

Начин на приготвяне:

Добре почистете агнето, като по желание може да го транжирате или да го оставите цяло. Хубаво го посолете и оставете да престои така около 12 часа.

Смесете разтопеното масло с пресованите скилидки чесън и бял пипер, след което намажете обилно отвсякъде агнешкото месо. Оставете да се маринова за 1-2 часа и го подредете в по-дълбока тава, в която сте кръстосали лозови клонки така, че да стане като повдигната решетка.

Долейте вода до средата на месото (покрийте със стръкчета пресен джоджен, ако желаете) и сложете фолио. Пъхнете агнето и го оставете да се пече бавно на 200 градуса поне 3 часа, за да стане месото меко и сочно като гъба.

Готовото гергьовденско агне може да поднесете със прясна зелена салата, украсена с резени твърдо сварени яйца, и стръкчета пресен чесън.

По желание може да приготвите и гарнитура от малки пресни картофчета, задушени с малко мазнина и сол.

Поднесете ястието с чаша червено или бяло вино, които ще направят насладата от хапването още по-голяма.