Тристранката отряза Мая Манолова от заседанието за ТЕЛК

Дори и заради главния прокурор или министър-председателя не може да се нарушава правилникът, заяви Валери Симеонов

Мая Манолова

Мая Манолова

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не допуснаха омбудсмана Мая Манолова да присъства на заседанието. 
Манолова се появи в началото на тристранката в Министерския съвет. Вицепремиерът Валери Симеонов я попита какво прави на съвета. Мястото ми е там, където се обсъждат проекти, засягащи правата на гражданите, каза Манолова и обоснова присъствието си със законово право. Валери Симеонов поиска мнението на социалните партньори дали тя да остане. Бизнесът бе съгласен, ако някой признае Манолова за член на своята делегация.

Синдикатите обаче бяха категорично против. Въпреки това Манолова настоя, че има право по закона за омбудсмана да присъства. Симеонов обаче й направи забележка, че е трябвало да поиска разрешение по-рано. Главният прокурор и премиерът да се появят неканени и тях ще накарам да напуснат, заяви Симеонов. Не може да се нарушава правилникът на заседанието на НСТС, бе категоричен той.

Членовете на НСТС обсъждат проектите на постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Правилника за устройството и организацията на работа на органите за медицинска експертиза.

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди и новия модел за оценка на вида и степента на увреждане. Здравното министерство предлага да отпадне математическата формула за изчисляване на множество увреждания при издаване на решения от ТЕЛК.