Тристранката се събира спешно заради актуализацията на бюджета

На 7 юни ще бъдат обсъдени предложените промени

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание във вторник, 7 юни, на което ще разгледа актуализацията на бюджета.

В дневния ред на социалните партньори влизат и трите бюджета – Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.; Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г.; Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.

В понеделник Министерство на финансите публикува на сайта си проектозакона, от който става ясно, че средногодишната инфлация ще достигне до 11,9%, а лимитът на нов държавен дълг се повишава до 10,3 милиарда лева.

В мотивите на МФ е записано, че антикризисните мерки, за които е постигнат политически консенсус при проведените консултации между коалиционните партньори, предвиждат засилване на държавната подкрепа в две основни направления – мерки за подкрепа на бизнеса и пакет от социални мерки. Предвидени са различни по характер инструменти и механизми на подкрепа, в т.ч. увеличение на размера на данъчното облекчение за деца, въвеждане на нулева ставка на ДДС за доставката на хляб за срок от една година, компенсация за физическите лица, крайни потребители на горива, освобождаване от акциз на електрическата енергия и природния газ, намаляване на ставката на ДДС за доставките на природен газ и на централно отопление, намаляване на размера на законната лихва при забава при физическите и юридическите лица и не на последно място подкрепа за най-уязвимата група в обществото за поскъпването на стоките от първа необходимост – групата на възрастните хора - със значително по-високо от планираното с първоначалните разчети на ЗДБРБ за 2022 г. увеличение на размера на пенсиите от 01 юли 2022 г., съответно увеличение на размера на минималната пенсия от 370 лева на 467 лева от тази дата, допълнителен механизъм за подобряване на адекватността на пенсиите от октомври и други.

За обезпечаване на енергийната сигурност и осигуряване на алтернативни източници за доставка на природен газ се предвижда възможност Министерския съвет да издава държавни гаранции през 2022 г. по заеми за финансиране на дейности на Булгаргаз ЕАД и Булгартрансгаз ЕАД в общ размер на 532 млн. евро. /БГНЕС