Цацаров: Компютърната информация е стока, която може да бъде използвана за дестабилизиране на държавата

 Не е моя работа да давам съвети на държавната администрация, че следва да преосмисли цялата система за защита на компютърните си мрежи и базите си от данни. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на форум „Киберсигурност и злоупотреба с търговска тайна и търговски марки“, предаде Агенция „Фокус“.

„Не от протоколна любезност, ще започна с думи на благодарност към нашите домакини от КРИБ. Ще бъда кратък, защото считам, че общата ни цел не е провеждането само на дискусия, а предложения за практически решения и действия. Темата, която най-общо определяме с термина „киберсигурност“ е повече от актуална. Една от причините за нейната болезнена актуалност са настъпили наскоро събития, свързани с разкриване и разследване на компютърни и други по-тежки престъпления, досъдебно производство, провеждано от Специализираната прокуратура и силния обществен и медиен отзвук от всичко това. Какво показа това разследване извън конкретиката, която е свързана с обвиняемите лица, която е свързана с компанията, за която те легално и в нарушение на закона са работили и извън да споменаваме огромния кръг от засегнати физически и юридически лица. Показа ни за пореден път, че компютърната информация е стока, която се предлага на черния пазар за продажба в обеми, съдържание и цени, които ние самите не сме предполагали. Тази информация може да бъде използвана за дестабилизиране на държавната система, за създаване на паника сред населението и така за постигане на определени политически цели, които очевидно тези, които се стремят да постигнат, не могат да постигнат по нормалния начин“, заяви Цацаров. Той припомни, че по нормалния начин това се случва чрез избори.

„Освен в тази насока информацията може да бъде ползвана в частно-правната система за кражба на клиенти, за придобиване на търговска информация, дори за по-префинено, дори директно изнудване на търговски компании. Едва ли казаното от мен дотук е новина за вас. Повтарям тези общо известни неща с една определена цел – да ви призова за общи усилия към бърза, но в същото време много добре обмислена промяна на нормите, които гарантиран наказателно -правната защита срещу такива престъпни посегателства. Не е моя работа да давам съвети на държавната администрация, че следва да преосмисли цялата система за защита на своите компю