Цацаров: Ахмед Башев е задържан тази нощ, срещу него е подаден сигнал за купуване на гласове

Ахмед Башев е задържан в село Рибново тази нощ, след като срещу него е подаден сигнал за купуване на гласове в полза на единия от кандидатите на балотажа в Гърмен. По неофициална информация в ареста с Башев са още петима души. Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова съобщи за БНТ, че до края на изборния ден ще се въздържат с информация за случая, за да не попречат на вота. Ахмед Башев беше кмет на община Гърмен три мандата до 2013 година. Той отпадна на изборите миналата седмица и остана трети в надпреварата. Полицейското присъствие в Гърмен е засилено, има и жандармерия. Полицията е сезирана и за заплахи чрез SMS срещу единия от кандидатите за кмет на Гърмен и семейството му.

До момента са образувани общо 95 досъдебни производства, свързани с нарушения на изборния процес, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Той коментира и ареста на Ахмед Башев.

"Задържан е от органите на МВР, 24-часово задържане с подозрение за купуване на гласове. Нека да говорим така - на този въпрос може да Ви бъде отговорено да речем утре, но всеки отговор днес малко или много би бил свързан с наклоняване на везните несъзнателно в една или друга посока. Просто потвърждаваме, аз говорих точно преди да дойда с министъра на вътрешните работи, потвърждаваме, че е извършено задържане, потвърждаваме, че е за купуване на гласове, потвърждаваме, че е за усилено купуване на гласове в полза на единия от кандидатите и мисля, че в днешния ден не можем да кажем малко повече дори много повече", заяви Сотир Цацаров.